Két hét múlva érheti el a Déli-sarkot az Antarktiszon átgyalogló nő

Vágólapra másolva!
A szeles időjárás és a nehéz terep hátráltatja az Antarktiszt magányosan átszelő brit nő, Felicity Aston útját a sarkvidéken. A rekordra törő meteorológus úgy becsüli: két hét múlva elérheti a Déli-sarkot. Az összesen 1700 kilométeres utat hetven nap alatt teszi meg a terv szerint.
Vágólapra másolva!

Ha Felicity Aston sikerrel jár, ő lesz az első nő, aki egyedül vág keresztül a Déli-sarkvidéken. Műholdas telefonon adott interjújában a kalandkereső úgy fogalmazott, hogy 370 kilométer választja el a Déli-sarktól. "Mindent egybevetve öt napos késésben vagyok, de ez mind relatív, így nem tekintem katasztrófának. Elég rosszak a látási viszonyok, rengeteg a hó. De a mai jó nap volt" - közölte szerdán. Útját nem csillapuló szélfúvás nehezíti, és kacskaringós útvonalon halad, hogy elkerülje a hasadékokat.

A 33 éves Aston november 25-én kelt útra, hogy mintegy hetven nap alatt 1700 kilométert hagyjon maga mögött. Abban bízott, hogy december 13-ra elérheti a Déli-sarkot. Aznap lesz száz éve, hogy a norvég Roald Amundsen expedíciójával elsőként eljutott a sarkra.

Jelenleg több mint harminc expedíció tart a Dél-sark felé, hogy időben odaérjen a kerek évfordulóra. "Le fogom késni a partit, de azért jó, hogy a centenárium évében itt lehetek" - jegyezte meg Aston, aki korábban három évet dolgozott meteorológusként a British Antarctic Survey kötelékében, és 2009-ben egy csak nőkből álló csapatot vezetett a Déli-sarkra.

"A tőlem telhető legjobban felkészültem a mentális nyomásra is, de meglepett, milyen nagy hatással volt rám, hogy teljesen egyedül vagyok - mondta. - Mindig ott motoszkál a fejemben a gondolat, hogy még mindig nagyon hosszú út áll előttem. Kulcsfontosságú, hogy ne sérüljek meg, mert akkor mindennek vége. Minden nap, amelyet sérülés nélkül vészelek át, jó nap."

Ha sikerül megtennie az emberpróbáló utat, a brit nő lesz az első, aki saját erejéből egyedül szelte át a jeges vidéket. 1997-ben Boerge Ousland Norvégiából 64 nap alatt át tudott ugyan kelni, de ő egy ejtőernyőszerű vitorlával hasznosította a szél erejét. Aston csak sítalpaira és izmainak erejére hagyatkozik, szánon húzza maga után felszerelését, beleértve a sátrát. "Olyan, mintha egyedül lépkednék a felhőkön" - írta le az őt körülölelő tájat.