Milliárdos kárt okozott a szárazság az őszi vetésben

Vágólapra másolva!
A rendkívüli szárazság miatt egymilliárd forint kár keletkezett a mezőgazdaságban. A kötött talaj nehezítette a szántási munkákat, és rontotta a már földbe került magvak kelését is. Tartós esőzés kéne ahhoz is, hogy stabilan hajózható legyen a Duna.
Vágólapra másolva!

Valamelyest enyhített a mezőgazdaság gondjain a napokban országszerte lehullott eső , de az év második felében tapasztalható csapadékhiány még mindig hátráltatja a talajmunkákat és a növények fejlődését is - mondta Tóth István, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) titkára.

A szakember szerint a talaj felső 40-50 centiméteres rétegében a mostani eső ellenére is vízhiány van, amely országszerte hátráltatja az őszi és a tavaszi növényi kultúrák fejlődését. Emellett a szárazság nem kedvez a talajmunkáknak sem, mivel a kiszáradt talajt nehezen lehet szakszerűen megművelni. A mostani, néhány napja tartó csapadékos időjárás ugyan tömöríti a száraz talajt, de a hónapok óta tartó csapadékhiányt nem pótolja, azért sem, mert a hétfői eső térségenként más-más mennyiségben hullott.

Az őszi kalászosoknál a szárazság miatt az úgynevezett levegős talaj okozott gondot, mivel nem volt elég tömör és sok csíra elhalt emiatt. A száraz és hideg tovább ronthat ezen, amennyiben pedig a jövő tavasz is csapadékhiányos lesz, úgy katasztrofálissá válhat a helyzet - mondta a MOSZ titkára. A szárazság miatt az állati kártevők is nagyobb pusztítást végeznek a fejletlen növényállományban.

A szórványos eső nem elég a Dunának

A szárazság továbbra is gondokat okoz a hajózásban. Bár a következő napokban is várható csapadék, ahhoz, hogy a Duna stabilan hajózható legyen, tartós esőzésekre lenne szükség - mondta Szalma Botond, a Magyar Hajózási Országos Szövetség (MAHOSZ) elnöke.

Az előrejelzések szerint csak pár napos esőzés várható, ami 30-40 centiméterrel emelheti meg a vízszintet. Ahhoz azonban, hogy normálisan lehessen hajózni a Dunán 1 méter 20 centiméter körüli friss víz kellene, és az, hogy az így kialakult vízszint ne csökkenjen. Ha csak lökésszerűen emelkedik néhány centit a vízszint, az továbbra is kiszámíthatatlan helyzethez vezet Például egy, a Duna magyar szakaszáról Németországba közlekedő hajónak legalább öt napig stabil vízszint kell - mondta Szalma.

A Dunán, a Tiszán és mellékfolyóikon is több helyen mértek rekord alacsony vízállást. A hónap végére a Dunán szinte teljesen leállt a forgalom, csaknem 100 uszály vesztegel a horvát-magyar határnál, Mohácsnál pedig a kompközlekedés is veszélybe került. A rendkívül alacsony vízállás miatt a Paksi Atomerőműben több mint egy hete életbe léptették a kisvizes intézkedési terv első, legenyhébb fokozatát.

A VITUKI Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a következő egy hétben 40-110 centiméter közötti mértékben emelkedhet a Duna vízszintje Budapestnél.