Viharos széllel érkezik a hidegfront

Vágólapra másolva!
Viharos széllökések miatt adott ki hétfő délelőttre sárga riasztást a Nyugat- és Közép-Dunántúlra az Országos Meteorológiai Szolgálat. A hidegfront miatt országszerte esni fog délben és délután, de kedd reggelre kitisztul az idő.
Vágólapra másolva!

Meghaladhatják a 70 km/órát a délnyugati szél legerősebb lökései hétfő délelőtt a Nyugat- és Közép-Dunántúlon, ezért első fokú, azaz sárga riasztást adott ki a térségre az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Tiszántúlon is előfordulhatnak 60-65 km/óra körüli széllökések.

A hétvégén egy hullámzó frontrendszer érte el a Kárpát-medencét, ennek a hidegfronti szakasza éri most el Magyarországot. A délelőtti óráktól északnyugat felől egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra, délen jelentősebb mennyiségű csapadék is hullhat.

Alapvetően erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak késő délutántól, estétől kezd vékonyodni, csökkenni a felhőzet. A viharossá fokozódó délnyugati szél napközben fokozatosan mindenütt északnyugatira fordul, de erős széllökések azután azután is előfordulhatnak. A hőmérséklet kora délután 8, 14, késő este 3, 8 fok között várható. Hidegfronti hatás terheli az arra érzékenyek szervezetét, fokozottan jelentkezhet a fejfájás és az ízületi panaszok.

Kedden eleinte gyengén felhős idő várható sok napsütéssel, majd erősen megnövekszik a felhőzet. Délutántól zápor, hózápor is előfordulhat helyenként, de elenyésző lesz a csapadék. Időnként megélénkül a délnyugatira forduló szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -3, +2, a legmagasabb nappali hőmérséklet 3, 8 fok között alakul.