Enyhül az idő a hétvégén, esni fog

Vágólapra másolva!
Hullámzó frontrendszer érkezik nyugat felől a hétvégén: előbb esőt, záport, ónos esőt hoz, majd hétfőn markáns hidegfront érkezik esővel és viharos széllel. A frontérzékenyekre nehéz napok várnak.
Vágólapra másolva!

Pénteken, valamint szombaton a nap első felében még nagyrészt borongós, párás idő lesz Közép-Európa térségében, majd szombat délután változás kezdődik: hullámzó frontrendszer érkezik nyugat felől.

Magyarország is e frontálzóna áramlási rendszerébe kerül, ezért szombaton délután északnyugat felől egyre többfelé kell esőre, záporra számítani, északkeleten ónos eső is előfordulhat. Ez a rendszer vasárnapra a keleti tájak fölé helyeződik, de másutt is felhős marad az ég. Hétfőn markáns hidegfront érkezik esővel és viharos széllel, a legerősebb széllökések elérhetik a 60-70 km/órát is. Keddre a szél felszakítja a felhőzetet, több-kevesebb napsütés is várható.

Az éjszakák enyhék lesznek, eleinte még -3, +3 fok közötti minimumok várhatók, majd vasárnapra és főként hétfőre megszűnnek az éjszakai fagyok, általában 3, 8 fokig süllyed csak a hőmérséklet. Napközben szombaton 0, +5 fok közötti csúcshőmérséklet ígérkezik, míg a hétfő délután érkező hidegfront előtt vasárnap és hétfőn 8, 14 fokig melegszik a levegő.

A hullámzó frontrendszerből jelentős mennyiségű eső is hullhat Szlovénia és Horvátország magasabban fekvő részein, de másutt is számítani kell több-kevesebb csapadékra. Miközben ez a rendszer kelet felé mozog, és már Ukrajnában és Romániában okoz esős időt, vasárnap nyugat felől újabb hullámban érkezik nedves levegő, ekkor Szlovákia és Ausztria felett lesz a csapadék súlypontja.

Az időjárás-változás következtében hol hideg-, hol melegfronti hatás éri a szervezetet. Fejfájás, ingerlékenység, türelmetlenség ilyen körülmények között még azoknál is előfordulhat, akik kevésbé érzékenyek a frontok okozta légköri változásokra. A frontérzékenyekre most nehéz hétvége vár.

Sokaknál jelentkezhet vérnyomás-ingadozás, fáradtság, a megerősödő szél pedig fokozhatja a reumatikus panaszokat. A hangulatra is kihat a szeles, csapadékos időjárás, ami a megnövekedett reakcióidővel együtt közvetett módon hozzájárulhat a balesetek nagyobb számú előfordulásához. A hétvége nem nyújt kellemes hátteret hosszabb kiránduláshoz, vagy kerti parti szervezéséhez - habár a kalandvágyók ezt is kipróbálhatják.

Változatosan alakult a hét időjárása
Két hidegfront is érintette a Kárpát-medencét, az egyik szombaton, a másik hétfő éjjel vonult át az ország felett. Az első front hatására szombaton pár órára kisütött a nap, csak az északkeleti tájak felett maradt egész nap borult az ég. Vasárnap hajnalban ismét sokfelé képződött köd, amely napközben sem oszlott fel, ezért borongós, párás volt az idő. A második hidegfront hétfőre kitisztította a levegőt, szinte zavartalan volt a napsütés. Ez alól kivételt a keleti tájak jelentettek, hiszen ott a front nem szakította fel az alacsony szintű felhőzetet.

Keddtől az ország jelentős részén ismét bezárult a felhőzet, és csak néhol szakadozott fel rövid időszakokra. Számottevő csapadék ezen a héten sem áztatta a kiszáradt földeket, csak jelentéktelen szitálás, ónos szitálás alakult ki, erőművek környezetében pedig kisebb havazás is előfordult. A hőmérséklet hűen követte az időjárás menetét: vasárnap és kedden fagypont közelében maradt a nappali órákban is, míg szombaton a napsütés hatására néhol az 5-7 fokot is elérte a csúcshőmérséklet, hétfőn pedig többfelé 10 fok fölé melegedett a levegő.