Így ég a Föld az űrből nézve - videó

Tűzvész, NASA, űrfelvétel, MODIS, 2004. október
Vágólapra másolva!
Több tízmillió tűzvész fényét rögzítették a NASA műholdjai 2002 óta - az amerikai űrkutatási hivatal most ezeknek a felvételeknek az alapján készített egy videót. A legtöbb pusztító tűzvész Afrikában tört ki a megfigyelések tíz éve alatt.
Vágólapra másolva!

"A film azt mutatja be, hogyan használják a kutatók a műholdas távérzékelést annak felmérésére, hogyan változik a tűzvészek kialakulása a globális felmelegedés és a népesség növekedése nyomán" - mondta Chris Justice, a Maryland Egyetem munkatársa, a hivatal Terra és Aqua műholdjának segítségével nyomon követett tűzvész-kutatási program vezetője.

A film 2002 júliusától el egészen 2011 júliusáig készült felvételeket tartalmaz. Elsőként a 2002-es ausztráliai bozóttüzek láthatók, majd kínai tarlóégetések 2004 júniusában. 2005 első feléből afrikai bozóttüzeket lehet megfigyelni, majd az látható, hogy mennyi tűzvész támadt az amazonasi őserdőirtás miatt Dél-Amerikában 2009 szeptembere és novembere között. A film Észak-Amerikával zárul, és a 2011 tavaszán, Texasban fellobbant tűzvész látható.

A NASA műholdas mérései szerint Afrika a leginkább tűzveszélyes kontinens: a mérések szerint a tűzvészek 70 százaléka itt fordul elő. A szavanna jellemzően a mezőgazdálkodás miatt lobban lángra, de sok pusztító tüzet okoznak a villámcsapások is.