Fagymentesen változékony idő lesz a hétvégén

Vágólapra másolva!
Őszies, az évszaknak megfelelő és változékony lesz az idő a hétvégén. Többfelé lehet kisebb esőre számítani egy magassági hidegörvény miatt.
Vágólapra másolva!

Pénteken délkelet felől megnövekszik a felhőzet egy magassági hidegörvény hatására, többórás napsütést elsősorban a Dunántúlon élők élvezhetnek, de estére ott is beborul az ég. Szombaton délen és keleten alakulnak ki záporok, vasárnapra azonban a rendszer súlypontja már a Dunántúl fölé helyeződik. Eközben keleten vékonyodni kezd a felhőzet, ott már némi napsütés is lehet. Csak a lelkes és kitartó túrázók induljanak csak el kirándulni, az időjárásra érzékenyebbek inkább beltéri programokat szervezzenek, hiszen többfelé lehet kisebb esőre számítani.

Szombaton tehát nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, eleinte délnyugaton, délután keleten, északkeleten lehet napsütés. Elszórtan kisebb eső, zápor előfordulhat. A keleti, északkeleti szél mérsékelt marad. Az 5-15 km/órás átlagszél mellett 20-30 km/órás maximális széllökésre lehet számítani. Hajnalra 2, 8 Celsius-fokig hűl a levegő, a legmagasabb nappali hőmérséklet 9, 15 fok között alakul.

Vasárnap nyugaton, délnyugaton erősen felhős lesz az ég, ott több helyen fordulhat elő eső, zápor. Ugyanakkor keleten, északkeleten napos idő valószínű. A keleti szél időnként megerősödik. Az 5-20 km/órás átlagszél mellett 25-50 km/órás maximális széllökésre lehet számítani. Főként vasárnap lesz enyhe a reggel, akkor 3-8 fok közé süllyed a hőmérséklet. Napközben 9-15 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

Orvosmeteorológia

A változékony időben főként a hidegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek. Azonban nemcsak az idős vagy legyengült szervezetnek, de az egészséges embereknek is okozhat kellemetlen perceket egy átvonuló front. A jól ismert tünetek (fejfájás, migrén, fokozott ízületi panaszok) mellett más hatások is felléphetnek. Ilyen például a vércukor szintjének ingadozása, vagy a vérben lévő kalcium és magnézium mennyiségének megváltozása; de egy erős hidegfront átvonulását a hirtelen megugró szülésszám is jelzi.