Apró műanyagszemcsékkel szennyeznek a mosógépek

Vágólapra másolva!
A háztartási mosógépek okozzák az úgynevezett mikroműanyag-szennyezést a tengerpartokon - állapították meg ír, ausztrál és brit kutatók. A mosás során a műanyagszálat tartalmazó ruhákból igen apró poliészter és poliakrilát-darabkák válnak le, amelyek a csatornarendszerbe, majd a folyóvizekbe kerülve eljutnak a tengerekig.
Vágólapra másolva!

Szabad szemmel alig látható műanyagdarabkák válnak le a ruhaneműből a mosás során, majd a csatornarendszeren át a folyókba kerülnek, és elszennyezik a tengert - állapította meg egy ausztrál kutatócsoport. Mark A. Browne és kollégái világszerte tizennyolc tengerparton azonosították a szennyezést a parti vizekben. A kutatócsoport eredményeit az Amerikai Vegyészeti Társaság (ACS) környezettechnológiai folyóirata, az Environmental Science & Technology közli; a kutatás vezetője a dublini University College munkatársa.

A kutatók az egy milliméternél kisebb átmérőjű műanyagszemcsék okozta szennyeződést vizsgálták. Megállapításaik szerint a gombostű fejénél is kisebb darabkák felhalmozódnak a halak és más tengeri élőlények szervezetében, így olyan szennyeződések, műanyag-adalékanyagok halmozódnak fel bennük, amelyeknek károsak lehetnek a halakat és a tenger gyümölcseit fogyasztó népesség egészségére. A "mikroműanyagnak" elnevezett szennyeződés több hónapon át is a halak szervezetében marad.

A kutatócsoport a lakott tengerpartok vizében azonosított nagyobb arányban mikroműanyag-szennyezést. Megállapításuk szerint a szemcsék főleg a háztartási mosógépekből származnak. Egyetlen, műanyagszálas ruhadarabból több mint 1900 részecske válhat le egyetlen mosási ciklus alatt.

Mivel a szennyezés a népesség növekedése és a műanyagholmik terjedése miatt egyre nagyobb gondot okoz a jövőben, dr. Browne szerint a divattervezőknek és mosógépgyártóknak kellene megoldást találniuk a szemcsék kiszűrésére, de foglalkozni kéne a szennyvíz megtisztításával is.

A műnyaghulladék többszörösen szennyezi a tengereket, óceánokat: egyrészt hatalmas, úszó szemétszigeteket képez, másfelől élelemnek hiszik és lenyelik a tengeri állatok, harmadrészt lebomolva potenciálisan mérgező vegyületeket bocsátanak ki.