Hidegörvény rontja el a hétvégi időjárást

Tarcal, bányató
Vágólapra másolva!
Elvonul a hidegfront a hétvégére, azonban továbbra is változékony lesz az időjárás. Csak rövid időszakokra bújhat elő a nap, többfelé lehet kisebb eső. Cserébe viszont enyhék lesznek a hajnalok, vasárnapra virradóan például csak 3-8 Celsius-fokig süllyed a hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki hidegfront véget vetett az igen hideg éjszakák sorának, hiszen a front felhőzete már éjjel megérkezett az országba, és csökkentette az éjszakai lehűlést. A front pénteken elvonul, az időjárás azonban nem nyugszik meg. A hétvégén sok lesz a felhő az ország felett, kisebb eső többfelé előfordulhat, és csak rövid időszakokra bújhat elő a nap.

Egy magassági hidegörvény hatására a hétvégén délkelet felől megnövekszik a felhőzet. Többórás napsütést elsősorban a Dunántúlon élők élvezhetnek, de estére ott is beborul az ég. Szombaton délen és keleten alakulnak ki záporok, vasárnapra azonban az örvény súlypontja már a Dunántúl fölé helyeződik. Eközben keleten vékonyodni kezd a felhőzet, ott már némi napsütés is lehet. Főként vasárnap lesz enyhe a reggel, akkor 3-8 fok közé süllyed a hőmérséklet. Napközben 9-15 fok között alakul a csúcshőmérséklet.

A következő napokban változékony idő várható, és főként a hidegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek. Azonban nemcsak az idős vagy legyengült szervezetnek, de az egészséges embereknek is okozhat kellemetlen perceket egy átvonuló front. A jól ismert tünetek (fejfájás, migrén, fokozott ízületi panaszok) mellett más hatások is felléphetnek. Ilyen például a vércukorszint ingadozása, vagy a vérben lévő kalcium és magnézium mennyiségének megváltozása; de egy erős hidegfront átvonulását a hirtelen megugró szülésszám is jelzi.

A hétvégén a lelkes és kitartó túrázók induljanak csak el kirándulni, az időjárásra érzékenyebbek inkább beltéri programokat szervezzenek, hiszen többfelé lehet kisebb esőre számítani. Hasonlóan változékony időjárásra Horvátországban, Szerbiában és Romániában kell számítani, felhős, többfelé esős idő várható. Ennél sokkal kellemesebb idő valószínű Ausztriában, valamint Ukrajnában és Lengyelországban: napos, száraz idő ígérkezik hideg hajnalokkal és mérsékelten meleg nappalokkal.

Hogyan mérik a hőmérsékleti rekordokat?

Az elmúlt hét a fagyos reggelek hete volt, hiszen négy egymást követő napon is megdőlt az aznapra vonatkozó hidegrekord. A szélsőséges hidegről-melegről szóló híreket általában kiemeli a média, ezért nem árt tudni, pontosan miről van szó meteorológiai szempontból.

Az abszolút maximum-hőmérséklet a mérések kezdete óta mért legmagasabb hőmérsékletet jelenti. Ez jelenleg 41,9 Celsius fok, amit 2007. július 20-án regisztráltak Kiskunhalason. Értelemszerűen ennek ellentéte az abszolút hidegrekord, ami a mérések kezdete óta megfigyelt legalacsonyabb hőmérséklet. Ezt 1940. február 16-a óta nem sikerült megdönteni, ugyanis ekkor Miskolc-Görömbölytapolcán (ma Miskolctapolca) -35 Celsius-fokig süllyedt a hőmérséklet.

Az éjszakák azonban nem mindig hűvösek, nappal pedig olykor csontig hatoló hideg idő van. Ezeket a szélsőségeket jelzi két fogalom: a legmagasabb napi minimum-hőmérséklet és a legalacsonyabb napi maximum-hőmérséklet - másként fogalmazva a valaha tapasztalt legmelegebb éjszakáról és leghidegebb nappalról van szó. Pécsen 2007. július 20-án (aznap reggel, amikor az abszolút hőmérsékleti rekord megdőlt Kiskunhalason) 27,9 fok volt a minimum-hőmérséklet, tehát semmiképp sem nevezhetjük frissítőnek azt az éjszakát. 1942. január 24-én pedig Kecskeméten a "legmelegebb" órákban is csak -23 fokot mutattak a hőmérők.

Az eddigi hőmérsékleti szélsőségek abszolút rekordok voltak, a napi rekord viszont azt jelenti, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat mindennap feljegyzi az aznapra vonatkozó minimum- és maximum-hőmérsékletet. Ha ezek az adatok az adott napon a legalacsonyabbak vagy legmagasabbak azok közül, amelyeket a mérések kezdete óta regisztráltak, akkor napi rekordról beszélünk. Ezek a mérések azért fontosak, mert képet mutatnak az aktuális időjárási helyzet szélsőségességéről, vagyis arról, hogy a szóban forgó napon mennyire szokatlan az adott hőmérsékleti minimum vagy maximum.

Ilyen volt az idő a héten
A múlt hét közepétől nemcsak Magyarország, hanem az egész közép-európai régió időjárását egy anticiklon határozta meg. Elhelyezkedése és mozgása miatt hideg, száraz kontinentális levegőt szállított a Kárpát-medencébe. Emiatt országszerte lehetett örülni többórás napsütésnek - igaz, csak kabátban, mert napközben 9-15 fok között alakult a csúcshőmérséklet. Az éjszakák azonban szokatlanul fagyosak voltak, olyannyira, hogy négy egymást követő napon megdőlt a hidegrekord. Október 15-én Zabaron még csak 0,1 fokkal volt hidegebb, mint az addig mért legalacsonyabb hőmérséklet, a rá következő három napon már több fokkal megdőlt a rekord. Október 17-én például a 2006-ban Zabaron mért -6,6 Celsius fokos hidegrekord vált érvénytelenné: az új érték -8,1 fok, amit szintén Zabaron regisztráltak.