Sárkányokkal vág neki a Déli-sarknak két belga

Vágólapra másolva!
Meg akarja dönteni a külső beavatkozás és gépi segítség nélkül megtett leghosszabb sarkvidéki expedíció világrekordját két belga felfedező. A páros szélsárkányokhoz erősített szánokon vág neki a száznaposra tervezett, több mint hatezer kilométeres déli-sarkvidéki távnak.
Vágólapra másolva!

A veterán kalandkeresőnek számító, negyvenkilenc éves Dixie Dansercoer 1997-ben már átszelte egyszer a Déli-sarkvidéket, ezúttal pedig a huszonhat éves Sam Deltourral vág neki az erőt próbáló távnak. A jeges kontinenst övező különleges széljárást kihasználva a két felfedező szélsárkányok segítségével készül keresztülvitorlázni megpakolt szánjaival az Antarktiszon.

A két belga november 4-én indul útnak az orosz Novolazarevszkaja kutatóállomásról a Déli-sark felé. Visszaútjukon a Vosztok kutatóbázis és a Shackleton-jégself közötti felfedezetlen területen hajtanak keresztül.

Forrás: Antarcticice.be

Dansercoer (balra) és Deltour 2010-ben már az Antarktiszon edzett az útra

A különleges megoldással naponta átlagosan 60, de legjobb esetben akár 300 kilométert tudnak megtenni, remélve, hogy ezzel sikerül megdönteniük a norvég származású Rune Gjeldnes által felállított, jelenleg is érvényes világrekordot. Gjeldnes öt évvel ezelőtt kilencven nap alatt tett meg 4800 kilométert a Déli-sarkvidéken.

Az élelemmel, sátrakkal, szélsárkányokkal és kutatófelszerelésekkel megpakolt kísérőszánok súlya 190 induláskor kilogramm lesz. A páros a széljárási mintákat fogja tanulmányozni az út során, és információkat gyűjt a jég minőségéről, hogy Belgiumba visszatérve összevessék azokat a klímaváltozással foglalkozó kutatók eredményeivel.

A külső segítség hiánya miatt belga páros rakományának legnagyobb részét a mélyhűtött ételek teszik ki, mivel fejenként ötezer kalóriát kell bevinniük naponta ahhoz, hogy kibírják a fizikailag megterhelő utat. A páros december 14-én érné el a Déli-pólust, a tervek szerint pontosan száz évvel azután, hogy a norvég felfedező Roald Amundsen 1911-ben először lépett a háborítatlan területre.