Hidegfront szünteti meg a hajnali fagyokat

Vágólapra másolva!
Szerda estére hidegfront éri el a Kárpát-medencét, csütörtökön emiatt jobbára felhős idő lesz, és sokfelé várható eső, zápor. Viharossá fokozódik a Dunántúlon a délnyugati szél. Ma estig még melegfronti hatás viseli meg az időjárás-érzékenyeket, majd a hidegfront miatt tompulnak a reflexek és fokozódik a görcskészség. 
Vágólapra másolva!

Szerda estére hidegfront éri el a Kárpát-medencét. Addig Magyarországon általában sok napsütés várható: a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 12 és 19 fok között alakul.

Délutántól azonban a Dunántúlon és északon már több lehet a felhő, de legfeljebb csak az esti órákban alakulhat ki helyenként eső, zápor. A délnyugati szél a Dunántúlon többfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik, a legerősebb, délnyugati irányból érkező széllökések sebessége 60-65 km/óra körül alakulhat. Késő estére 6, 11 Celsius-fok közé hűl a levegő.

A front előtt a magasban még meleg levegő sodródik az ország fölé. Emiatt a melegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek. Többeknél előfordul majd fáradékonyság, fejfájás, migrén; az esetleges alvási zavaroknak is lehetnek légköri okai. Budapesten a fokozatosan megélénkülő délnyugati szél átkeveri a levegőt, így csökken a szálló por (PM10) és a nitrogén-dioxid koncentrációja.

Forrás: OMSZ

Ennyi csapadékra kell számítani csütörtök reggel - részletekért kattintson a térképre!


Csütörtökön északnyugat felől tovább növekszik a felhőzet, de keleten eleinte még pár órára kisüt a nap. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 1, 7, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8, 18 fok között alakul, keleten lesz a melegebb. A felhős idő miatt megszűnnek a hajnali fagyok, legközelebb október 25-én hajnalban kell ilyesmire számítani.

Egyre többfelé várható eső, zápor. A területi átlagban 5 mm-t meghaladó csapadék valószínűsége a Dunántúlon 80 százalék, de 20 mm-t meghaladó csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél nyugaton és Közép-Magyarországon többfelé megerősödik. Az 5-25 km/órás átlagszél mellett 30-50 km/órás maximális széllökésekre lehet számítani. Erős hidegfronti hatás lesz.