Leszakadó gleccser veszélyeztet egy falut a svájci Alpokban

A Jungfrau (balra) a Männlichen-csúcsról, Alpok
Vágólapra másolva!
Egyre-másra szakadnak le kisebb darabok a Giesen gleccser nyelvéből a Jungfrau nyugati lejtőjén a svájci Alpokban. Ha végképp destabilizálódik a gleccser, akkor tizenkét focipályányi jég zúdul le a völgybe. A túraútvonalakat máris lezárták Lauterbrunnen környékén.
Vágólapra másolva!

Frissen kialakult gleccserszakadékot fedeztek fel szeptemberben a hatóságok a népszerű svájci turistaparadicsom, Lauterbrunnen fölött. A lakosságot arra figyelmeztették, hogy a Giesen-gleccser tizenkét focipályányi darabja a völgybe szakadhat. A túraútvonalakat lezárták, a válságstáb most az vizsgálja, milyen következményei lehetnek a jégomlásnak a Jungfrau csúcsának nyugati lejtőjén. (A helyszín itt látható a Google térképén.)

Meleg idő esetén a gleccser leszakadt jege elolvad, és a felgyűlt víztömeg áradást okozhat a völgyben. "Megfigyelés alatt tartjuk a gleccsert és már meg is rendeltünk egy kamerát erre a célra. Ha valami rendkívülit tapasztalunk, azonnal tudunk reagálni" - nyilatkozta a stáb vezetője, Christian Abbühl a Der Spiegel hírmagazin online kiadásában. Az utóbbi hetekben kisebb darabok szakadtak el a destabilizálódott gleccserről. A leginkább veszélyeztetett rész, a Trimmleten-völgy nem lakott, viszont kérdés, hogy mennyi víz származik az elolvadó jégből.

Forrás: Wikimedia Commons

Lent a völgyben Lauterbrunnen látható, míg balra a Jungfrau (a fotó a Männlichen-csúcsról készült)

Volt már arra példa, hogy nagyobb jégomlások akkor következtek be az Alpokban, amikor az enyhébb idő hirtelen erős fagyokra változott, Abbühl szerint viszont Lauterbrunnenben ez a veszély nem fenyegetett. Ahogy közeledik a tél, egyre nő az esély arra, hogy a jégár stabil marad - legalábbis tavaszig.

A melegedő klíma nem csak a gleccserolvadás miatt lehet veszélyes az Alpokban. Mivel mostanra nagy magasságokban sincs állandó fagy, így a sziklákat eddig betonként stabilizáló jég fokozatosan elolvad, emiatt pedig egyre gyakoribbak a sziklaomlások. Legutóbb szeptember második hétvégéjén a Chamoix-völgybe zúdult le 12 ezer köbméter szikla az Aiguille du Dru hegyvonulat kisebbik, Petite Dru nevű csúcsáról. Az óriási porfelhő miatt csaknem egy órába telt, míg újra látni lehetett az Alpok legmagasabb csúcsát, a Mont Blanc-t. Másrészt ha a fontos édesvízkészletet képező gleccserek elfogynak, az vízhiányt okoz, ami egyaránt veszélyezteti Észak-Olaszország, Svájc, Dél-Németország és Kelet-Franciaország településeit.

Ezzel együtt Lauterbrunnenben lakossága nem különösebben nyugtalan. "Ötvenkilenc és fél éve élek itt" - mondta egy idős férfi a német ARD televízió kérdésére. "Ilyen az élet a hegyekben, néha bekövetkezik, egy s más, de együtt kell élnünk a veszéllyel. Aki fél ettől vagy idegesíti a dolog, jobb, ha elköltözik" - tette hozzá.