Derült és fagyos idő lesz vasárnap is

Vágólapra másolva!
Több órás napsütésre, jobbára derült és csendes időre lehet számítani szombaton és vasárnap is. Pontosan az eseménytelen időjárás az oka annak, hogy vasárnap hajnalban néhol erős fagyok lesznek: mínusz 6 fokig hűl a levegő. Megdőlt szombaton a napi hidegrekord Zabaron.
Vágólapra másolva!

Szombaton több órára kisüt a nap az ország nagy részén. Emellett többször megnövekszik a gomolyfelhőzet főleg a keleti, illetve a középső vidékeken, és hol itt, hol ott kisebb eső, zápor is előfordulhat. Az északi szél megélénkül, időnként megerősödik, elsősorban a Dunántúlon, valamint a Tiszántúlon. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke általában -5, +1 fok között alakul, de északkeleten ennél is hidegebb lehet, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10, 14 fok között várható.

Vasárnapra virradóan többfelé lehet fagyra, a talaj közelében néhol erős fagyra számítani, és megdőlhetnek a napi hidegrekordok. A szombati, napi hidegrekord már meg is dőlt: 2007-ben Zabaron mínusz 6,3 Celsius-fokot mért az Országos Meteorológiai Intézet; most ugyanott mínusz 6,4 fok volt hajnalban. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke -6, -1 fok, a legmagasabb nappali hőmérséklet 8, 12 fok között alakul.

Egyébként túlnyomóan derült, napos idő várható október 16-án, de előfordulnak majd felhősebb időszakok, illetve körzetek is, főként Nyugat-Magyarországon. Csapadék nem valószínű. Az északkeleti szél időnként megélénkül. Este Budapesten átmenetileg magasabban alakulhat a szálló por koncentrációja.

Szerdáig az ország nagy részén derült, napos, száraz idő várható, de néhol az éjszakai köd csak lassan oszlik fel. Szerdán viszont már nyugaton megnövekszik a felhőzet, és eső, zápor is előfordulhat, de jelentős mennyiségű csapadék nem lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 0, -7, szerdán -2, +4 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8, 13 fok lesz. A jövő hét közepén már valamivel melegebb várható: 12, 17 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai előrejelzés szombatra és vasárnapra
Front ugyan nem befolyásolja a Kárpát-medence időjárását, de észak felől a sokévi átlagnál jóval hidegebb levegő áramlik Magyarország fölé, ezért a légköri változásokra különösen érzékenyek a hidegfrontoknál tapasztalható tüneteket észlelhetik. Ezek között a fejfájás, migrén lehet a legszembetűnőbb, a reumatikus betegségben szenvedőknél az általános panaszok is fokozódhatnak.

A hideg idő miatt az erek összehúzódnak a szabadban, ezáltal rosszabb lesz a bőr vérellátottsága, amely hamar a bőr kiszáradásához vezet, és különösen a végtagok gyors kihűlését eredményezheti. A levegő alacsony páratartalma miatt nő a felsőlégúti hurutos megbetegedések esélye, hiszen a nyálkahártya is kiszáradhat. A napsütéses, csendes idő kedvező a túrázóknak, de érdemes rétegesen öltözködni, mert a reggeli, délelőtti hideg idő után délután a napos időben már valószínűleg le kell vetni néhány felesleges ruhadarabot.