Fagyok jönnek a szerdai borús idő után

Vágólapra másolva!
Ismét borult, esős idő várható szerdán országszerte, csak északkeleten csökken néhol a felhőzet, de ezzel együtt 22-23 fokig emelkedik a hőmérséklet. Csütörtökön már felszakadozik a felhőzet, és jobbára napos idő lesz, de ezzel együtt jönnek a valódi fagyok: hajnalra nulla fok alá csökken a hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

Kedd délután északkeleten jobbára felhős marad az ég, így ott még gyenge eső is lehet este és éjjel. Éjszaka foltokban köd képződik délnyugaton, illetve északkeleten. Hajnalra 7-14 Celsius-fokig hűl a levegő, sokfelé élénk marad az északnyugati szél.

Szerdán országszerte erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak északkeleten csökken néhol a felhőzet estefelé. Eső, zápor eleinte északkeleten, majd nyugaton várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 16 és 22 fok között alakul. A Dunántúl északi tájain időnként viharossá fokozódik az északnyugati szél - a legerősebb széllökések értéke megközelítheti, helyenként meg is haladhatja a 70 km/órát; ugyanerre kell számítani Budapesten és környékén is.

Az erős szél miatt a fővárosban nem haladja meg az egészségügyi határértékeket a légszennyező anyagok koncentrációja. A melegfronti hatás országszerte érezhető marad: az erre érzékenyek fejfásra, migrénre, fáradékonyságra számíthatnak. Ingadozhat a vérnyomás, csökkenhet a koncentrálóképesség, mind a munkában, mind járművezetés közben.

Csütörtökön észak felől felszakadozik a felhőzet, és vasárnapig jobbára csak időnként lesz felhős az ég. Sok napsütés várható. Kezdetben szórványosan még előfordulhat egy-egy zápor, majd csapadékra nem kell számítani. A most következő hétvégén viszont kifejezetten hideg lesz: pénteken 0 fok lesz a legalacsonyabb hőmérséklet, szombat hajnalra mínusz 3, vasárnapra virradóan mínusz 4 és plusz 1 fokig hűl a levegő.

Ilyen az idő Európában

A szerdai esős időt egy nagykiterjedésű, Észak-Európában örvénylő ciklon okozza, középpontja a Norvég-tenger fölött van. A ciklon éles hőmérsékleti különbséggel rendelkező frontálzónája az Atlanti-óceántól a Brit-szigetek, valamint a Benelux államokon keresztül egészen a Balti-tengerig húzódik. A front mentén változékony, szeles az idő, több helyen esik az eső, záporeső. A ciklon szerdán dél körül mélyül ki, így a hidegfrontja eléri a Kárpát-medencét is.