Az Everestet figyeli a világ legmagasabban lévő webkamerája

Vágólapra másolva!
Élőben közvetít képeket a Mount Everestről a világ legmagasabban elhelyezett webkamerája. A készülékkel a klímaváltozás hatásaira vonatkozó adatokat, valamint a világ legmagasabb pontjának felhőalakulatairól gyűjtenek információkat.
Vágólapra másolva!

A kamera mínusz 30 Celsius fokos hőmérsékletig működőképe - a világ legmagasabban elhelyezett webkamerát a Kala Patthar 5675 méter magas csúcsán szerelték fel. Az olasz kutatócsoport hónapokat töltött azzal, hogy megtalálja a legmegfelelőbb pontot a készülék elhelyezésére. Segítségével a klímaváltozás hatásaira vonatkozó adatokat, valamint a világ legmagasabb pontjának felhőalakulatairól szóló információkat gyűjtenek. A fémoszlopra állított kamerát a német Mobotix gyártotta. A készüléket napelem látja el árammal, a képeket rádiókapcsolattal továbbítja az 5050 méter magasan, az Everest lábánál fekvő környezetvédelmi kutatóállomás, az Ev K2 CNR szerverére.

A választás azért esett a Kala Pattharra, mivel innen nyílik a legjobb kilátás a Csomolungma nyugati oldalára, illetve északi és déli lankáira - mondta Giampietro Kohl, az kutatóállomás vezetője. A kamera a nepáli nappali órákban, tehát a közép-európai nyári időszámítás szerint hajnali két óra és délután két óra között dolgozik, és ötpercenként közvetít élőben képeket az interneten. A felvételek az Ev-K2-CNR kutatócsoport honlapján láthatók, a cikkünk készültekor elérhető kép pedig ez volt:

Forrás: Ev K2 CNR
Forrás: Ev K2 CNR