Hidegfront robog át az ország fölött a hétvégén

eső, esernyő, turista
Vágólapra másolva!
Fél nap alatt markáns hidegfront vet véget a kellemes vénasszonyok nyarának pénteken. A hőmérséklet kora reggeltől délutánig legalább tíz fokkal csökken, sőt a viharos, hideg szél miatt a 8-9 fokos hideg további három-öt fokkal hűvösebbnek tűnik majd. Vasárnap már hózápor is előfordulhat a hegyekben. Jövő hét közepére újabb hidegfront érkezik.
Vágólapra másolva!

Péntek hajnaltól hűvös, csapadékos, őszi idő kezdődik. Az eleinte kevésbé felhős helyeken is beborul az ég, többfelé valószínű eső, zápor egy északnyugat felől érkező, markáns hidegfront miatt. Az északnyugatira forduló szelet egyre többfelé kísérhetik viharos, 60-85 km/órás széllökések, de kis területen akár 85 km/órás széllökések is lehetnek. Egyedül a keleti megyékben nem lesz erős szélfúvás.

Délelőtt a front környezetében zivatar is előfordulhat a nyugati megyékben - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnál az [origo] részére készített részletes előrejelzésből. Felhőszakadásra viszont nem kell számítani, a csapadék mennyisége területi átlagban 5 és 10 mm között alakul, 20 mm-t meghaladó csapadék nem várható (ez azt jelenti, hogy egy négyzetméterre 5-10 liter eső esik).

A megszokottal ellentétben sok helyen napközben csökken a hőmérséklet: kora délután többnyire már csak 8 és 19 fok között alakul, csak a Tiszántúlon lehet még ennél melegebb délután. A viharos, hideg szél miatt további három-öt fokkal még hűvösebbnek tűnik majd az idő, mint amilyen valójában. A meghűlés elkerülése érdekében ismét figyelni kell a réteges öltözködésre - részletes orvosmeteorológiai tanácsaink itt olvashatók.

Szombaton többször megnövekszik a felhőzet, de több-kevesebb napsütés is várható, meleg nem lesz. Szórványosan még előfordulhat zápor. Az északnyugati szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 4, 9, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11, 16 fok között alakul.

Vasárnap többször megnövekszik a felhőzet, de több-kevesebb napsütés is várható. Szórványosan zápor, a hegyekben hózápor előfordulhat. Az északnyugati szél megerősödik, időnként viharossá fokozódik. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 3, 8, a legmagasabb nappali hőmérséklet 10, 15 fok között alakul. Hőmérsékleti rekordok biztosan nem fognak megdőlni ezen a hétvégén.

Forrás: OMSZ

Forrás: OMSZ

Térképes előrejelzéseink péntek 13 órára: a hidegfront miatt a Dunántúlon novemberi hideg, a Tiszántúlon még szeptember eleji meleg várható. A mozgóképes változatokhoz kattintson az ábrákra!

A jövő hét elején ismét többfelé lehet eső, záporeső. Kedden néhány fokos átmeneti felmelegedés következik, a hőmérséklet 17-22 fokig emelkedhet. A hét közepétől egy újabb hidegfront miatt egész nap 15 fok alatt marad a hőmérséklet az ország nagy részén. Néhol talaj menti fagy is előfordulhat hajnalban a hét második felében.

A kellemetlen, szeles, hűvös idő nem kedvez a szabadtéri programoknak. Kiránduláshoz talán a vasárnap már alkalmas lesz, de kerti partit ilyen hűvös időben nem célszerű már tartani. A vízi sportok szerelmeseinek viszont kimondottan kedvez majd az időjárás, hisz vitorlázni, szörfözni remekül lehet a gyakran erős szélben. A következő napokban napozni már egyáltalán nem lehet - aki barnulni szeret, az a mediterrán vidéken találhat erre már csak alkalmat, de ott is egyre változékonyabb lesz az idő.

Ilyen lesz az idő a környező országokban
A Felvidéken és az Alpok térségében már pénteken hideg, szeles idő várható, de több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Erdélyben és a délvidéken ekkor még kellemes, nyárias idő lesz. Szombattól viszont az egész Kárpát-medencében hűvös, szeles, őszi idő várható. A jövő héten, a következő hidegfront előtt, átmenetileg ismét erősödik a nappali felmelegedés, ám a kedden érkező hidegfront gyorsan véget vet az enyhülésnek.



A Magyarország fölött áthaladó hidegfront szombaton délkelet felé távolodik a Kárpát-medencétől, mögötte több fokkal hűvösebb levegő áramlik a medence, és a szél is mérséklődik. Ezek a hatások a vegetatív idegrendszert paraszimpatikus irányba tolják majd el, ezért csökken a szervezet energiaforgalma, alapanyagcseréje, lassul a légzés és a keringés, valamint az izomtevékenység is a legszükségesebbre csökken le.

Így lehet előrejelezni az időjárást házilagos módszerekkel

A fejlett telekommunikáció korában fölöslegesnek tűnnek azok az előrejelzési ismeretek, amelyek hat-hét évtizede még nélkülözhetetlenek voltak. Néhány hasznos trükk:

  • Reggeli szivárvány a nyugati égbolton. Figyelmeztető jel, hogy a nyugat felől közeledő front nedvesebb levegője már közeledik felénk, s emiatt napközben szükségünk lehet majd az esernyőnkre.
  • Napnyugta idején szivárvány a keleti égbolton: azt jelzi, hogy a nedves levegő már kelet felé távozott, és a következő időszak naposabb lesz már.
  • A reggel, napkelte idején száraz a fű a felhősebb, szelesebb idő közeledtét jelzi, s ezzel együtt valószínűleg az eső is megérkezi napközben.
  • A közmondás szerint "a virágok illatát leginkább eső előtt lehet érezni", vagyis a közeledő front előtt a levegő megnövekedett nedvességtartalmát jelzik az erőteljesebbé váló illatok (szagok).
  • Tartósan esős időt jeleznek a nehezebben nyíló faajtók, ablakok. Az erdőben a fenyőtobozok ilyenkor zárta, száraz időben viszont kinyílnak.
  • Ha az esti tábortűz (vagy épp a grillparti) füstje egyenesen száll felfelé, akkor szép idő várható másnap is. Ellenben ha kavarog, bizony jobb lesz esőre készülni.

Ilyen volt az idő a héten
Még az elmúlt napok időjárását is a már hetek óta térségünk felett terpeszkedő magasnyomású képződmény (anticiklon) alakította. A hét elején azonban egyre jobban megközelítették az országot a frontok, felhőzetük időnként benyúlt Magyarország fölé - ez is jelezte már a közeledő változást. A múlt hétre még a viszonylag enyhe éjszakák (néhol azért már csípősebb volt a reggel), és a nyáriasan meleg, 26 fok körüli csúcshőmérsékletű nappalok voltak a jellemzők. Csendes, nyugodt idő volt, eső sehol sem esett.