Hatalmas darab vált le Európa tetejéből

Mont Blanc, Aiguille du Dru, hegyomlás előtt, 2004
Vágólapra másolva!
Csaknem egy órába telt, míg a hatalmas porfelhőtől újra látni lehetett a Mont Blanc csúcsát a Chamoix-völgyből szeptember második hétvégéjén, ugyanis egy 12 000 köbméteres darab vált le a hegyvonulat szikláiból. A sziklatömeg a franciaországi Tignes falvacskától nem messze zuhant le. A jelenség a klímaváltozás miatt egyre gyakoribb lehet francia kutatók szerint.
Vágólapra másolva!

Egyre gyakrabban válnak majd le sziklák az Alpok vonulatainak csúcsairól a klímaváltozás miatt francia kutatók szerint. Legutóbb szeptember második hétvégéjén omlott le egy 12 000 köbméteres kőtömeg 3400 méteres magasságban az Aiguille du Dru hegyvonulat kisebbik, Petite Dru nevű csúcsáról (fotók az omlásról itt láthatók). Az alpesi embereknek és a hegymászóknak hozzá kell szokniuk az ehhez hasonló eseményekhez - mondta Ludovic Ravanel, a franciaországi CNRS állami kutatóintézet és a Grenoble-i Egyetem éghajlatszakértője.

A klímaváltozás miatt bekövetkező hegyomlások a nyolcvanas évektől figyelhetők meg, és feltehetően a jelenség erősödni fog - csak még nem tudni, milyen mértékben. Csupán 2007 óta a Mont Blanc vonulaton belül 182 hegyomlást jegyeztek fel Ravanel szerint. Különösen látványos volt, amikor 2005-ben 265 000 köbméter kőzet zuhant a mélységbe az Aiguille du Druről. Ez rántotta a mélybe az emberemlékezet óta a hegylánc panorámájához tartozó, a legendás olasz hegymászóról, Walter Bonattiról elnevezett pillért is.

Forrás: Wikimedia Commons

A Petite Dru (balra) még a 2005-ös nagy omlás előtt

Kétségkívül a felmelegedés okolható a letöredezésekért a szakértő szerint , ugyanis mostanra már nagy magasságokban sincs állandó fagy. Geológusok és éghajlatkutatók szerint a repedésekben megbúvó jég évezredeken át betonként stabilizálta a sziklákat. A jég olvadása révén ez a kötés megszűnt, és a hőmérséklet emelkedésével felgyorsult a sziklák természetes mállása - magyarázta Ravanel. Chamonix síparadicsomban például 1936 óta két fokkal nőtt az átlaghőmérséklet.

A csúcsok gleccserei évről évre zsugorodnak. A gleccserek olvadása felerősíti a sziklák felmelegedését, ugyanis míg a jég visszaveri a napsugarakat, a szikla magába szívja a meleget. A jövőben Ravanel szerint egyre gyakrabban, még télen is várhatók hegyomlások.