Hosszú őszt sejtetnek a virágzó fák Szabolcsban

Vágólapra másolva!
Szirmot bontott több gyümölcsfa és cserje Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. A népi időjóslás szerint a szeptember végi virágok hosszú, meleg őszt sejtetnek. A meleg, száraz idő még hat napig biztosan kitart.
Vágólapra másolva!

Vasmegyeren egy almafa, Gávavencsellőn egy szilvafa, Tiszavasváriban egy meggyfa, míg Nyíregyházán egy tulipánfa és egy bodzabokor hozott szokatlan időpontban virágokat. A késő tavaszt és nyárelőt idéző szirmokat - a szakemberek szerint - a szeptemberi meleg csalta ki az ágakon. Eddig egész hónapban szinte kánikula volt Szabolcsban: rendre 27, sőt több napon át 30 fok feletti hőmérsékletet mértek délutánonként.

A nyárias őszelő téveszthette meg a fák, bokrok biológiai óráját, amiben a május 6-i fagyos éjjel is szerepet játszhat. Az akkor lefagyott hajtások mostanra regenerálódtak, ezért hoztak késői virágokat. A sokévi népi tapasztalat szerint a szirmok és a ritkaságszámba menő szeptemberi aszály azt jelzi, hogy hosszú, szép ősz várható, meleg nappalokkal.

Egy nap kivételével ugyanis egész hónapban nem volt eső a térségben, ahol így kiszáradtak a földek, a rétekről, sőt a kanálisokból, kisebb csatornákból is eltűnt a víz. Az őszi mezőgazdasági munkák a csontkemény talajon nehézzé váltak, a jövő évi betakarításhoz szükséges vetés lelassult, sőt a száz hektárnyi, még kint lévő burgonyát sem tudják felásni a gépek a kőkemény földből, amibe az ásóvilla nem is tud behatolni.