Felhőszakadás lehet több helyen a Dunántúlon

Vágólapra másolva!
Zivatar várható délutántól a Dunántúl nyugati és északi részén, késő este főként a középső megyékben, helyenként viharos széllökés kíséretében. A korábbinál nedvesebb, kissé melegebb levegő alakítja csütörtökön a Kárpát-medence időjárását.
Vágólapra másolva!

Főként délután zavarja meg a napsütést az erősebben megnövekvő felhőzet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 31 fok között valószínű. Délutántól a Dunántúl nyugati és északi részén, késő este főként a középső megyékben várható zivatar, helyenként viharos (60-70 km/órás) széllökés kíséretében. Intenzívebb zivatar is előfordulhat elsősorban a nyugat- és a közép-dunántúli régióban, amelyhez 80 km/órát meghaladó széllökés, felhőszakadás, illetve néhol jégeső társulhat - rövid idő alatt 20-30 mm-t meghaladó csapadék eshet, figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. A zivatarok környezetét leszámítva mérsékelt marad a légmozgás.

A frontérzékenyek melegfront jellegű hatással számoljanak, fejfájás é migrén fordulhat náluk elő. Ingadozhat a vérnyomás, csökkenhet a koncentrálóképesség.

Ilyen az idő Európában

Két ciklonrendszer alakítja Európa időjárását, középpontjaik a Balti-tenger és a Vizcayai-öböl térségében találhatóak. Az északi ciklonhoz hosszan elnyúló frontálzóna tartozik, melynek inkább az északabbi részein tapasztalható felhő- és csapadékképződés, ott eső, zápor, zivatar egyaránt előfordul. Ehhez képest a déli ciklonban jóval kevesebb a felhő, csapadékról alig érkezik jelentés. A két ciklont gyenge anticiklon választja el egymástól, területén általában kevés a felhő. Európa északi, északnyugati részein hűvös, óceáni légtömeg található, ezért csupán 13, 20 fok a jellemző hőmérsékleti érték, ugyanakkor a Mediterráneumban és Kelet-Európában továbbra is meleg van, a csúcshőmérséklet többfelé eléri a 30, 35 fokot.