Ismét szemétben fuldoklik Nápoly

Vágólapra másolva!
Az ismét a lakóházak első emeletéig érő hulladékhegyeken dől el a Camorra bűnszervezetnek és Nápoly új polgármesterének küzdelme. A Campania tartomány székhelyét beborító háztartási szemét miatt az EU újabb szankciókkal fenyegette meg Itáliát. Az elkeseredett lakosok egyre-másra felgyújtják a szeméthalmokat, s a keletkező füst, a szálló por és a koromrészecskék tovább súlyosbítják a helyzetet.
Vágólapra másolva!

Június elején a turisták nem tudták megközelíteni a nápolyi dóm hulladéktól eltorlaszolt bejáratát. "Öt nap alatt eltakarítom a szemetet" - mondta májusi elsöprő győzelmekor Nápoly új polgármestere, Luigi de Magistris, az Értékek Olaszországa (IdV) párt ügyészből lett politikusa (a szavazatok 65 százalékával került a város élére).

Ígéretét azóta sem tudta betartani, de Nápoly már hozzászokott ehhez: 2008-as választási győzelmekor a kormányfő Silvio Berlusconi is azonnali takarítást ígért, a szemét azonban a kilencvenes évek elejétől egyfolytában a Vezúv lábánál bűzlik. 2010 karácsonyán a római kormány a katonaságot küldte Nápoly utcáira takarítani.

De Magistris a héten szünet nélküli takarítást hirdetett meg, így Nápoly központját megszabadították a hulladéktól, de a városhoz közeli Pianura és Fuorigrotta szeméttelepe csütörtökre megtelik, és utána megint nem lesz hova tenni a hulladékot. Az utóbbi három évben - az egészségüket féltő helyi lakosok heves ellenállása közepette - újra vagy újonnan megnyitott hulladéktárolók is már rég tele vannak. A Nápolyból kapott panaszos lakossági e-mailekre reagálva Janez Potocnik európai környezetvédelmi biztos kedden bejelentette, Itália szankciót kockáztat, mivel "a hatóságok nem tettek meg mindent a szeméthelyzet végleges megoldásáért".

Forrás: AFP/Roberto Salomone

Húsz éve probléma a szemét a harmadik legnagyobb olasz városban

A nápolyi hulladék miatt már 2007-ben is EU-eljárás indult Olaszország ellen, ez 2010 márciusában az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítéletéhez vezetett el. Potocnik figyelmeztetésére Tommaso Sodano nápolyi alpolgármester azonnali ökoszemléletű kezelési tervet és autonóm szemétfeldolgozást ígért. A nápolyi peremkerületekben időközben még mindig ezerötszáz tonna hulladék rohad a 30 fokos kánikulában. A háztartási szeméthegyekbe rágcsálók, sirályok és rovarok költöztek be, és ott sem jobb a helyzet, ahonnan a szemetet már elszállították.

Az önkormányzatnak csak a szemét összeszedésére van pénze, a hulladéktárolók és az utcák fertőtlenítésére nincs. A nápolyi járványügyi bizottság kéthetente tart helyzetértékelést, a SkyTG24 hírtelevízió szerint a városi orvoskamara egyelőre kizárta a járványveszélyt.

Alig hasznosítják újra a szemetet az egymilliós nagyvárosban

Az ad leginkább okot aggodalomra, hogy az utóbbi két hétben az elkeseredett lakosok már mintegy háromszázszor gyújtották fel az utcai szemetet, így a keletkező füst, a szálló por és a koromrészecskék tovább súlyosbítják a helyzetet. Fordulatot és finanszírozást a június 30-i római kormányülés hozhat, bár az Északi Liga előre bejelentette, hogy nem kíván segíteni a nápolyi szemét felszámolásában; nemet mond arra, hogy a déli szemetet az északi tartományok fogadják be. Hiába intett szolidaritásra az olasz püspöki kar, az Északi Liga a héten parlamenti indítványban hangoztatta, hogy '94 óta a kormány nyolcezer millió eurót adott a szemétválság megoldására. A párt politikusa, Mario Borghezio szerint "Nápoly a Camorrától és a szeméttől bűzlik!"

A nápolyi szemétproblémát az olaszországi politika a szervezett bűnözéssel magyarázza, amelynek a belügyminisztérium számításai szerint a szemét évi 600 millió eurós üzletet jelent. "A Camorra áll a szemétmáglyák mögött: nem érdeke a szelektív gyűjtés vagy a hulladék helybeli újrahasznosítása; pénzt a más tartományokba vagy a külföldre irányuló szemétszállítás hoz, és a mérgező hulladékkal való illegális kereskedelem" - hangoztatta De Magistris.

Campaniában a hulladékhasznosítás hiánya a valódi gond: az olasz Környezetvédelmi Kutatóintézet (Ispra) adatai szerint az északi Lombardiában évente fejenként 515, Campaniában 468 kilogram háztartási szemét keletkezik, de miközben ebből Milánó szeméttelepeire mindössze nyolc százalék kerül, Nápolyban hetvenöt százalék. A szelektív hulladékgyűjtés Itália déli részén alig tizenöt százalékos. A tartományban egyetlen szemétégető indult be 2009-ben, Acerrában. A polgármester-választás napjaiban a nápolyiak nem titkolták, azért szavaznak De Magistrisre, mivel bíznak benne, hogy a volt ügyész képes lesz felvenni a harcot a Camorrával. A küzdelem megkezdődött.