Marad a zivataros, változékony idő a hétvégéig

Vágólapra másolva!
Nedves, enyhe, labilis állapotú levegőt szállít a Kárpát-medencébe egy Ukrajna fölött örvénylő ciklon, ezért továbbra is marad a változékony, záporos-zivataros idő. Éjszaka Közép-Magyarországon, csütörtökön a Dunántúlon lesznek elszórtan zivatarok.
Vágólapra másolva!

Gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakokra is lehet számítani még szerdán az Alpokalján és a Tiszántúlon, csütörtökön a Dunántúlon. A változékony időjárás oka, hogy az Ukrajna fölött örvénylő sekély ciklon nedves, enyhe, labilis légállapotú levegőt szállít a Kárpát-medencébe. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14, 18; a legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 22, 29 fok között alakul.

Szerdán főként a középső országrészben várható eső, zápor. Az elszórt zivatarokat viharos széllökések és jégeső kíséri, lokálisan nagyobb mennyiségű (20-35 mm) mennyiségű csapadék is lehet. Délután egy-egy heves zivatar is bekövetkezhet a Dunántúl keleti részén, de ennek kicsi a valószínűsége. A heves zivatart orkánerejű, 90 km/óránál nagyobb széllökések kísérhetik. Éjszaka intenzívebb záporok alakulhatnak ki Közép-Magyarország déli részén, amelyek környezetében lokálisan 25 mm feletti csapadék és villámlás is előfordulhat.

Csütörtökön elszórtan számíthatunk zivatarokra, nagyobb számban a Dunántúl keleti felében és a Duna-Tisza közén. Főként a
középső országrészben a zivatarokat viharos széllökések, jégeső (jellemzően 2 cm alatti ármérővel) és felhőszakadás kísérheti. Kis valószínűséggel ezeken a területeken egy-egy heves zivatar is kialakulhat. A Dunántúlon zivataroktól függetlenül is viharossá fokozódik az északnyugati szél várhatóan a délutáni, esti óráktól - figyelmeztet az Országos Metorológiai Szolgálat.

A változékony idő pénteken is folytatódik: egyaránt lesznek napos és erősen felhős területek és időszakok , több helyen várható zápor, zivatar.