Több vészhelyzeti generátort állítanak be Pakson is

Vágólapra másolva!
Növelik a mobil dízelgenerátor-kapacitást a Paksi Atomerőműben is. A berendezések arra szolgálnak, hogy ellássák árammal az erőmű rendszereit akkor is, ha katasztrófa miatt leáll az áramtermelés, és a külső áramszolgáltatás is megszűnik. A Fukusima Daiicsi erőmű katasztrófája a vészhelyzeti generátorok leállása miatt következett be.
Vágólapra másolva!

Nem volt megfelelő mobil dízelgenerátor-kapacitás a fukusimai erőműnél teljes áramkimaradás esetére, vagyis ha természeti katasztrófa miatt automatikusan leáll az erőmű és kívülről sem kap áramot. Ezt a hiányosságot jelenleg a Paksi Atomerőműben is pótolják. Erről azon a nukleáris biztonsági konferencián számolt be Kovács Pál, a magyar energiaügyekért felelős helyettes államtitkár, amelyet az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja (ENSREG) tart Brüsszelben.

A fukusimai katasztrófa hatására ún. stressztesztnek vetik alá az összes atomerőművet az Európai Unióban. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy felülvizsgálják az erőmű dokumentációját, és megvizsgálják, a különböző negatív hatásoknak mennyire lenne képes ellenállni az erőmű, mit tudna és mit nem tudna kivédeni az alkalmazott technológia.

A paksi erőműnél már korábban kiküszöböltek számos korábbi biztonsági hiányosságot, részben az EU-csatlakozási folyamat során. Így például a kilencvenes években egy elemzés hidrogénkezelési hiányosságokra hívta fel a figyelmet, amelyet aztán hidrogén-rekombinátorok elhelyezésével küszöböltek ki. (Fukusimában hidrogénrobbanások rongálták meg a reaktorépületeket.)

Az ENSREG tanácskozás bolgár résztvevői jelezték, az épülő belenei atomerőművet is szeretnék alávetni a stressztesztnek. Günther Oettinger energiaügyi EU-biztos a fórumon bejelentette: novemberben újabb konferenciát szerveznek, kifejezetten a stresszteszteket értékelő csoportok felkészítésére érdekében. Az értékeléseket jövő júniusig szeretnék elkészíteni.

A 2007-ben létrehozott ENSREG független, hatósági szakértői testület, amelynek tagjai között ott vannak az Európai Unió mind a 27 tagállamának nukleáris biztonsági, radioaktív hulladék-biztonsági és sugárvédelmi hatóságainak vezető tisztségviselői, valamint az Európai Bizottság képviselői. A konferencián vita volt egyebek közt a nukleáris biztonsággal kapcsolatos kérdések uniós harmonizációjának kilátásairól, a nukleáris biztonsági irányelv megvalósításáról, az átláthatóság gyakorlati érvényesüléséről, illetve a tervezett nukleárishulladék- és kiégettüzemanyag-irányelv előkészítésének eddigi eredményeiről. A szerdai záró ülésen a fukusimai tragédia miatt elhatározott uniós stresszteszttel foglalkoznak.