Felhős-viharos idő, északnyugati széllel

Vágólapra másolva!
Záporok, zivatarok kialakulására, viharos széllökésekre kell számítani kedden és szerdán egyaránt. Egyre inkább egy magassági hidegörvény határozza meg az ország időjárását. A rövid napos időszakok mellett az ország nagy részén gyakran lesz erősen felhős az ég.  
Vágólapra másolva!

Kelet felől tovább növekszik a felhőzet, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18; a legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 24 és 29 Celsius-fok között alakul.

Kedden a Dunától keletre várható eső, zápor, esetleg egy-egy zivatar. A Duna-Tisza közén jégeső és 50-80 km/órás szélerősödés kíséri a nagyobb mennyiségű csapadékkal járó zivatarokat. Az északi szelet időnként 70-75 km/óra körüli lökések kísérik Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye keleti részén, de a Tiszántúlon is több helyen várható viharos, 60-65 km/órás széllökés. Ezért a térségre riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. A felhőzet mozgását és a csapadékmennyiséget térképen itt nézheti meg.

Orvosmeteorológia

Markáns időjárási front nem lesz felettünk. Az éjszaka, a magasban fölénk érkező, hidegebb levegő hatását csak az érzékenyebb szervezetűek érezhetik - náluk átmenetileg a gyenge hidegfrontokkal együtt járó tünetek jelentkezhetnek. Az esetleges fejfájás, vérnyomás- ingadozás hátterében időjárási okok is lehetnek. Hosszabb lesz a reakcióidő.

Forrás: OMSZ

Szerdán csak a Balaton környékén lesz kellemes az idő

Szerdán a rövid napos időszakok mellett az ország nagy részén gyakran lesz erősen felhős az ég, a hűvös időért egy magassági hidegörvény a felelős. Viharos széllel és jégesővel érkező zivatarok az ország középső részén valószínűek. Kis eséllyel heves zivatar is előfordulhat, 90 km/óra fölötti széllökésekkel, kétcentis szemekből álló jégesővel - figyelmeztet az OMSZ. Főként az Északi-középhegységben rövid idő alatt jelentős, 30-40 mm csapadék hullhat (e szerint egy négyzetméterre 30-40 liter eső hull). A Dunántúlon viharos északnyugati szél lesz.

Csütörtökön egyre nagyobb területen növekszik meg erősen a felhőzet, és szombatig összességében országszerte várható eső, zápor, néhol zivatar. A hétvégén felszakadozik a felhőzet, a felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb napos időszakok is várhatók, ekkor már csak elszórtan lehet csapadék.