Nagyon erős az UV-sugárzás - riaszt az OMSZ

Vágólapra másolva!
Erős az UV-B-sugárzás egész Magyarországon. Az ultraibolya sugárzás kora délután lesz a legerősebb. Bőrpír keletkezhet már negyedórányi napon tartózkodás esetén is, ezért riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Intézet. Kedden csak a Dunántúlon lesz veszélyes délidőben a napon lenni.
Vágólapra másolva!

Szerte az országban erős az UV-B-sugárzás: már a 11 órás mérések szerint meghaladta az UV-index az 5-ös szintet Budapesten, Kecskeméten, a Kékestetőn, Sármelléken és Siófokon egyaránt az Országos Meteorológiai Intézet adatai szerint. Szinte az egész országban nagyon erős, 7,8-as szintű lesz ma kora délután az ultraibolya sugárzás, ezért riasztást adott ki az OMSZ.

A meteorológusok mindenkinek azt tanácsolják, fokozottan védekezzen a megégés ellen. Normál bőrtípusnál már 17 percnyi napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Ezen a szakemberek olyan bőrreakciót, égést értenek, amely a megégés után huszonnégy órával is jól látható. Délelőtt 11 és délután 3 óra között kerülni javasolják a napozást, és indokolt fényvédő krémet használni kora délelőtt és késő délután is. Kedden a Dunántúlon lesz nagyon erős az ultraibolya sugárzás az OMSZ előrejelzése szerint, Dél- és Kelet-Magyarország fölé viszont felhőzet érkezik keletről.

Az UV-B-sugárzás alakulását részletes előrejelzési oldalunkon követheti nyomon. A térképeken a felhőzet és az UV-sugárzás várható alakulása látható; a narancssárga szín a nagyon erős, a sárga az erős, a kék a gyenge szintet jelöli.

Forrás: OMSZ