Esőmentes hétfő, ragyogó napsütéssel

Vágólapra másolva!
Egyre szárazabb és melegebb levegő áramlik Magyarország fölé. Egy antickilonnak köszönhetően jobbára eseménytelen lesz az időjárás, a hét közepére már kánikula is lehet. A frontérzékenyek gyenge melegfronti hatásra számítsanak.
Vágólapra másolva!

Hétfőn mindenütt sok napsütésre, illetve nappali gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, csapadék azonban már nem valószínű. Az északi szél megélénkül, időnként megerősödik. A 10-20 km/órás átlagszél mellett 35-60 km/órás maximális széllökésre lehet számítani.
A legalacsonyabb nappali hőmérséklet 25 fok körül alakul.

Orvosmeteorológia

Gyenge melegfronti hatásra számíthatnak a frontérzékenyek. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet. Nőhet a reakcióidő, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges. A szeles idő miatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Időjárásunk főként a keringési, valamint a légzési szervek betegségeiben szenvedőket viseli meg.

Európa időjárása

A Skóciától északnyugatra, valamint a Norvégiától északra örvénylő ciklonok hullámzó frontjai határozzák meg az időjárást a Brit-szigeteken, a Benelux-államokban, Németországban, továbbá Kelet-Európában. Ezeken a területeken erősen felhős az ég, és többfelé fordul elő eső, zápor, zivatar.

A két rendszer között anticiklon helyezkedik el, ez határozza meg Magyarország időjárását is. Az anticiklon miatt a kontinens középső tájain, valamint délen gyengén felhős, napos, száraz az idő. A legmagasabb nappali hőmérséklet az 45. szélességi körtől északra és a Murmanszk-Kijev vonaltól nyugatra 16, 24 fok között alakul, de Norvégiában még ennél is hűvösebb van néhány fokkal. Eközben Dél-Európában 28, 34 fokot mérnek, sőt az Ibériai-félsziget középső részén 35, 39 fokig is felmelegszik délutánra a levegő.