Heves zivatarokat tol maga előtt a hidegfront

Vágólapra másolva!
Száraz, meleg levegő áramlik Magyarország fölé csütörtök estig, majd éjszaka hidegfront közelíti meg az országot. A front előtt labilisabbá válik a légrétegződés, elszórtan heves záporokra, zivatarokra kell számítani. Orkánerejű széllökések és jégeső kíséri a zivatart Borsod-Abaúj-Zemplén és Zala megyében.
Vágólapra másolva!

Narancssárga riasztást adott ki az észak-magyarországi régióra csütörtök délután az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a heves zivatarok miatt. A 20-30 millimétert is meghaladhatja a rövid idő alatt lehulló csapadék Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Ezen felül helyenként jégeső is lehet, akár 2 centiméternél is nagyobb jégdarabokkal, továbbá viharos, óránkénti 90-100 kilométeresnél is erősebb széllökések várhatók. A következő órákban a zivatarok nagy eséllyel Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megye területére terjednek át, de Jász-Nagykun-Szolnok megyében is kialakulhatnak hevesebb zivatarok.

Késő délután, este megérkezik a hidegfront, emiatt az ország nyugati és délnyugati felében várható csapadék. A csütörtök éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint a nyugat-dunántúli és a dél-dunántúli területekre is kiadhatják a narancssárga riasztást a heves zivatarok miatt. Éjszaka az Alföldön, elsősorban a régió déli részén lehet számítani heves zivatarokra és viharos, óránkénti 100 kilométeres széllökésekre. Elsősorban Zala megyében fordulhat elő heves zivatar, 90-100 km/óra fölötti széllökés, illetve nagyméretű jég kíséretében; a jégszemek átmérője valószínűleg 2-5 centiméter között lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön az ország nagy részén 28, 34 fok között valószínű. Mivel a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot, a kánikula miatt sárga figyelmeztetés érvényes a Dél-Dunántúlra, Közép-Magyarországra és Észak- és Dél-Alföldre.

Orvosmeteorológia

A déli, délutáni órákban extrém magas UV-B sugárzás várható. Ilyenkor ugyanis rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, illetve leégés, amely megkönnyíti a melanoma kialakulását. Vigyázni kell, nehogy a test túlhevüljön, mert napszúrást, hőgutát okozhat, súlyosabb esetben akár halálhoz is vezethet. A ma átvonuló hidegfront enyhülést hoz, de a frontérzékenyeket ez a változás is megterheli.

Jelentős károkat és számos településen áramkimaradást okoztak az Ausztrián végigsöprő zivatarok a csütörtökre virradó éjjel. Németország déli részén két halálos áldozata van a viharos időjárásnak. Ausztriában számos helyen tűz ütött ki a zivatarokat kísérő villámcsapások miatt. Tirolban több ezer háztartás maradt áramellátás nélkül. Felső-Ausztriában, Salzburgban és Vorarlbergben a tűzoltók folyamatosan munkában voltak, hogy kiszivattyúzzák a vizet az elárasztott pincékből, valamint eltakarítsák az utakra zuhant fákat. Egyedül Salzburg környékén 300 ezer eurós kárt okozott a vihar.

A jelentős anyagi károk mellett emberi áldozatai is vannak a zivataroknak Németországban. Egy 57 éves asszony vízbe fulladt, amikor csónakja felborult a Boden-tavon. Egy 77 éves asszonyt pedig maga alá temetett a viharban ledőlt állvány, az illető a kórházban belehalt sérüléseibe. Heidenheimben egy kidőlt fa egyik ága betörte egy arra haladó autó hátsó ablakát, és súlyosan megsebesítette a hátsó ülésen utazó ötéves kislányt. A vihar kidöntötte fák, a leszakított légvezetékek és a vasúti sínekre zuhant fatörzsek sok munkát adtak a helyi tűzoltóknak.


Távolabbi kilátások

Pénteken gyakran lesz erősen felhős az ég a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett. Több helyen várható eső, zápor, napközben a Tiszántúlon zivatarra is számíthatunk. Az északnyugati szél a Dunántúlon időnként viharos lesz. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 21 és 28 fok között valószínű.

Szombaton szeles idő lesz, az északnyugati, északi szél több helyen viharossá fokozódik, főleg a Dunántúlon. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 10, 15 a legmagasabb nappali hőmérséklet 18, 23 fok között alakul.