Hőségriasztás és jégeső csütörtökön

Vágólapra másolva!
Elsőfokú hőségriasztást rendelt el csütörtökre az országos tiszti főorvos, mert 26 Celsius-fok körüli középhőmérséklet várható az Alföldön és a Dél-Dunántúlon, továbbá a közép-magyarországi régióban is. A legmagasabb hőmérséklet 34 fok lesz. Nyugatról már közeleg a hidegfront.
Vágólapra másolva!

Elérheti a elérheti a 34 Celsius-fokot a hőmérséklet csütörtökön délben-kora délután a Dél-Dunántúlon, a közép-magyarországi régióban és az Alföldön. Emiatt az átlaghőmérséklet is 26 fok lesz június 23-án, így elsőfokú hőségriasztást rendelt el a térségre az országos tiszti főorvos.

Nyomatékosan arra kéri az érintett területeken élőket és az ott tartózkodókat az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, s délelőtt 11 és délután 3 óra között lehetőleg ne menjenek a tűző napra. Javasolják, hogy a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával védjék a bőrüket. Az UV-B sugárzás is extrém erős lesz. Normál bőrtípusnál már negyedóra-húsz perc napon tartózkodás miatt is bőrpír keletkezhet.

A sok napsütés mellett zápor, zivatar is várható az erősebben megnövekvő felhőzetből. Ez csütörtök délelőtt északkeleten, utána elsősorban az Alföldön és délnyugaton valószínű. A Dél-Dunántúlon heves zivatar is kialakulhat jégeső és felhőszakadás kíséretében. Az északnyugati országrészre csütörtökön már hatással lesz egy közeledő hidegfront, így ott a legmagasabb hőmérséklet 30 fok alatt valószínű. Pénteken egy markáns hidegfront hatására 5-10 fokkal lehűl a levegő, ezt követően a jövő hét elejéig mindenhol 30 fok alatt marad a csúcshőmérséklet.