Finoman nyárias idő várható kedden

Vágólapra másolva!
Folyamatosan melegszik az idő, kedden már 25-30 fok lesz a vasárnapi 21-23 fok helyett. Ennek oka az, hogy egyre melegebb, váltakozó nedvességtartalmú áramlik a Kárpát-medence fölé, és ez így is marad kedd estig.
Vágólapra másolva!

A több-kevesebb napsütés mellett északon többször, másutt csak időnként növekszik meg erősebben a felhőzet. Kedden helyenként záporra kell számítani, főként északon; északkeleten néhol zivatar is kialakulhat. Dél-Dunántúl kivételével többfelé megerősödik a nyugati szél. Zivatar környezetében átmenetileg viharos széllökés is lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9, 14, a legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 25, 30 fok között valószínű.

A héten folyamatosan növekszik a hőmérséklet, szerdától elérheti a 30-34 Celsius-fokot. A jövő hét végére azonban ismét lehűlést jelez a meteorológiai szolgálat, vasárnap 17-21 fok közötti hőmérsékletekre lehet számítani.

Az időjárási helyzet Európában

A Skandináv-félsziget fölött ciklon örvénylik, hatására ott, valamint a hozzá tartozó frontok mentén gyakran erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, záporeső. A ciklon előoldalán még meleg, nyári idő van, a legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk keleti területén 24, 32 fok között alakul, sőt a Balkán-félszigeten 33, 34 fokot is mérnek.

A ciklon hátoldalán jóval hűvösebb van, ott a délutáni órákra mindössze 13, 20 fok közé melegszik fel a levegő. Európa déli felén anticiklon található, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően sokat süt a nap, számottevő csapadékról nem érkezik jelentés. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 27, 34 fok között változik.