Nyárias idő záporokkal, zivatarokkal

Vágólapra másolva!
Nyári időre számíthatunk helyenként záporral, zivatarral. A Tiszántúlon sok lesz a napsütés, csapadék nem valószínű, a Dunántúlon lesz erősebb a felhősödés. Szerda estig lényeges változás nem lesz a Kárpát-medence időjárásában.  
Vágólapra másolva!

A Tiszántúlon sok lesz a napsütés, csapadék nem valószínű. A Dunántúlon és a középső országrészben is számíthatunk napsütésre, de emellett időnként erősebben megnövekszik a felhőzet, és elszórtan zápor, zivatar is várható. A szél csak zivatar környezetében erősödik meg átmenetileg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 26 és 29 fok között valószínű.

Csütörtökön eleinte derült, napos idő várható, majd napközben megnövekszik a gomolyfelhőzet. Legfeljebb az északi határ mentén fordulhat elő zápor. A változó irányú szél mérsékelt marad.

Európa időjárása

Délnyugat-, Nyugat-Európa fölé - az óceán felől - magasnyomás nyúlik be. Az anticiklon peremén változóan felhős, mérsékelten meleg az idő. Spanyolországban viszont szinte felhőtlen az ég, és a sok napsütés hatására 30, 33 fokig melegszik fel délutánonként a levegő. A Brit-szigetektől nyugatra ugyanakkor ciklon örvénylik, és ciklonális mező húzódik Dél-Skandináviától a balti államokon keresztül egészen a Fekete-tenger északi partvidékéig. A ciklonok területén a többször megnövekvő felhőzetből elszórtan alakul ki zápor, helyenként zivatar, a hőmérséklet csúcsértéke pedig 18 és 26 fok között változik. Ciklon örvénylik északkeleten, az Urál előterében is - ott még a legmelegebb órákban is helyenként 15 fok alatt marad a hőmérséklet az északról áramló hideg levegő miatt.