Kánikula is lesz már a héten

Vágólapra másolva!
Hidegfront súrolja a Kárpát-medence északi részét, de számottevő változást nem okoz Magyarország időjárásában. Heves zivatarok nem várhatók, de főként délen, délnyugaton lehetnek erős záporok. A melegfrontokra különösen érzékenyeknél fejfájás, migrén, rossz közérzet jelentkezhet.
Vágólapra másolva!

Keleten továbbra is sok napsütésre számíthatunk, a nyugati és középső tájakon azonban a nap nagy részében felhősebb időre van kilátás. Helyenként zivatarra lehet számítani a déli óráktól a közép- és dél-dunántúli régióban, majd délutántól a Duna-Tisza-köze nyugati részén és az Északi-középhegységben is. Heves zivatar azonban nem várható, de rövid idő alatt 20 mm-t meghaladó csapadék, kisebb méretű jég és 60 km/h-t elérő szél is társulhat egy-egy intenzívebb zivatarcellához.

Az északi szél a Tiszántúlon, kedden már a Kisalföldön is megélénkülhet, egyébként mérsékelt lesz a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 24, 28 fok között alakul.

Péntekig általában 27, 31 fok között várható a legmagasabb nappali hőmérséklet, tehát kánikulára számíthatunk. Az éjszakai hőmérséklet is fokozatosan emelkedik: 11, 17, majd 14, 19 fok között alakul. A nappali gomolyfelhő-képződést helyenként zápor, zivatar kíséri, de nagy mennyiségű csapadék, azaz egy nap alatt legalább 5 milliméter nem valószínű.

Forrás: OMSZ

Várhatóan ilyen lesz szerdán 16 órakor a hőmérséklet - nézze előrejelzésünket a térképre kattintva!

Orvosmeteorológia

Front ugyan nem lesz felettünk, de a lassú melegedés hatására, főleg a melegfrontokra különösen érzékenyeknél fejfájás, migrén, rossz közérzet jelentkezhet. Csökkenhet a koncentrálóképesség.

Az időjárási helyzet Európában

A Brit-szigetek felett ciklon örvénylik, frontjai mentén (és a Benelux államok, Németország és Franciaország felett) erősen felhős vagy borult az ég, több helyen fordul elő eső, zápor, néhol zivatar.

Európa további részeinek időjárását anticiklon, illetve helyi hatások alakítják. Napos és felhős területek és időszakok egyaránt előfordulnak, csak elszórtan alakul ki zápor, zivatar. Kontinensünk legmelegebb tája jelenleg az Ibériai-félsziget középső és déli része, ahol 31, 34 fokot mérnek. Emellett Finnország déli részén van kánikulai meleg, ott a tartós délies áramlásnak köszönhetően lassan egy hete melegszik fel délutánra 30 fok fölé a levegő. Másutt 18, 27 fok a jellemző, ennél hűvösebb Nagy-Britanniában, Írországban van, ahol csak 11, 17 fok között alakul a csúcshőmérséklet.