Felhős, de végre nyugodt idő pénteken

Vágólapra másolva!
Megszűnik a fülledtség és mérséklődik a meleg: az egész Kárpát-medencét elárasztja nyugatról a hűvös levegő péntek estig. A Dunántúlon már több órára kisüt a nap. A középső és keleti területeken viszont még sok lesz a felhő, és elszórtan valószínű eső, zápor.
Vágólapra másolva!

Határozottan nyugodtabb lesz az időjárás pénteken az elmúlt héthez képest: nem valószínű olyan veszélyes meteorológiai jelenség, amely elérné a figyelmeztetési vagy a riasztási szintet - tájékoztat a meteorológiai szolgálat. Éjszaka a Tiszántúlon még lesznek zivatarok, de ilyesmire egyre kevesebb helyen kell számítani.

Pénteken a Dunántúlon már több órára kisüt a nap a nappali gomolyfelhő-képződés mellett. A középső és keleti területeken viszont még sok lesz a felhő, és elszórtan valószínű eső, zápor. Az északnyugati szél többfelé erős, a Dunántúlon és zivatarok környezetében viharos lesz, majd péntek estére mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 16, a legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 20 és 25 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Fokozatosan gyengül a hidegfronti hatás, pénteken meg is szűnik az esti órákra. Kezdetben viszont az esetleges fejfájás, vérnyomás-ingadozás hátterében időjárási okok is meghúzódhatnak. A megszokottnál hosszabb lesz a reakcióidő, a reumatukus megbetegedésekkel kapcsolatos panaszok is gyakoriak lehetnek.

Időjárás Európában

A Brit-szigetek északi részétől Lengyelországon és a Kárpát-medencén át egészen Észak-Olaszországig alacsonynyomású zóna húzódik, amely mentén többnyire erősen felhős az ég, többfelé esik az eső, záporeső, a keleti területeken zivatarok alakulnak ki.

A ciklonrendszer nyugati oldalán északnyugat felől hűvös levegő áramlik, így Nyugat-Európában a hőmérséklet csúcsértéke már csak 14 és 20 fok között alakul. Hideg levegő alakítja az időjárást a szárazföld északkeleti vidékén is, ott az Urál előterében néhol még a 15 fokot sem éri el a hőmérséklet. A Kárpát-medence keleti területein, Ukrajnában, valamint a Balkán-félsziget keleti felén ugyanakkor még 27 és 32 fok közé melegszik fel a levegő, és 25, 28 fokos meleg van Finnország területén is.