Megépülhet az óriásgát az Amazonason

Vágólapra másolva!
Elkezdhet épülni a világ harmadik legnagyobb vízierőműve az Amazonason, miután a brazíliai környezetvédelmi hatóság, az Ibama kibocsátotta az ehhez szükséges engedélyt az építtető konzorciumnak, a Norte Energiának. Az erőmű három évtizede elkeseredett vita tárgya a kormányzat és a környezetvédők között.
Vágólapra másolva!

A mintegy 11 milliárd dollárba kerülő vízierőmű legnagyobb gátja Pará államban, Altamira városától mintegy negyven kilométerre épülne meg, levágva a folyam egyik nagy kanyarulatát (az erőmű helyszínét itt nézheti meg a Google világtérképén). A turbinákat Belo Monte közelébe telepítenék. A tervek szerint a folyam természetes ágába jóval kevesebb víz jutna. A brazil kormányzat szerint a 11 200 megawattos erőműre mindenképp szükség van az egyre növekvő energiaigények kiszolgálása érdekében.

Forrás: Wikimedia Commons

Az Amazonas torkolatrendszere műholdfelvételen

A környezetvédők szerint viszont az felduzzasztott víz mintegy 48 ezer hektáron tenné tönkre az esőerdőt és húsz-ötvenezer ember - köztük őslakosok - kitelepítésével járna. Altamira városa is részben víz alá kerülne. Az Ibama szóvivője szerint húszezer főnek valóban költöznie kell majd, de őslakosok nincsenek köztük, továbbá az engedély kibocsátását alapos környezetvédelmi hatásvizsgálat előzte meg.

Az erőmű a világ harmadik legnagyobb hasonló építménye lenne a Jangcén épült kínai Három Szurdok és a brazil-paraguayi együttműködésben működtetett Itaipu erőmű után (a Jangcén hatalmas szemétszigetek alakultak ki a gyűjtőtavon). A tervek szerint az áramtermelés 2015-ben indulna meg Belo Montéban.