Karcsú víztornádó az ausztrál partoknál

Vágólapra másolva!
Víztornádót figyeltek meg Ausztrália partjainak közelében a tengeren. A víztölcsér több száz méter magas volt. A tornádó méretű jelenséget további három követte, de már kisebb méretűek voltak. Hasonló jelenség négy évtizede fordult elő utoljára a Balatonon.
Vágólapra másolva!

A különleges meteorológiai jelenséget a Sydney-től északra lakók csodálhatták meg - mintegy kárpótlásul egy heves viharért. Víztölcsérek belsejében a szélsebesség elérheti a 100 kilométer/órát is.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=sMu3zhFXNgvnSPI1

A tornádókhoz képest annyi a különbség, hogy a tölcsérek a vízfelszín és nem a szárazföld felett alakulnak ki heves, úgynevezett szupercellás zivatarok környezetében. A tornádóktól eltérően törmeléket nem, csupán vizet szívnak fel a felszínről, így a tölcsér nem színeződik el. A szívóhatás halakat és más vízi állatokat kaphat fel; ha tó felett alakul ki a víztölcsér, békák is zuhoghatnak az égből. A tornádókhoz hasonlóan a víztölcsérek is csoportosan alakulnak ki.

A forgószelek kialakulásához a meleg, nedves légtömegek erős feláramlására van szükség. Víztölcsérről legutóbb a Földközi-tengeren készültek videófelvételek. Ilyen meteorológiai jelenség időnként nálunk, a Balaton fölött is kialakul, a feljegyzések szerint erre legutóbb 1972-ben volt példa.