Folytatódik a zivataros idő

Vágólapra másolva!
Sárga riasztás van a zivatar- és felhőszakadásveszély miatt Közép- és Észak-Magyarországon, valamint a Közép-Dunántúlon is. Zivatarok környezetében viharos széllökésekre is számítani kell. Pénteken 25, 31 Celsius-fok körül alakul a legmagasabb nappali hőmérséklet.
Vágólapra másolva!

Az egész országban lehet számítani felhőszakadásra csütörtök délután és este. Helyenként rövid idő alatt akár húsz-negyven milliméternyi csapadék is leeshet, vagyis felhőszakadás következhet be. Az OMSZ citromsárga riasztást adott ki a zivatarveszély miatt Közép-Magyarország és Közép-Dunántúl után a Dél-Dunántúlra és a Dél-Alföldre is.

Főleg Budapesten és környékén hullhat hirtelen nagy mennyiségű csapadék. Jégeső is lehet, néhol két centiméter körüli jégdarabokkal - ez az ország középső és keleti területein valószínű, míg a Dunántúlon inkább felhőszakadásra kell számítani. A zivatarokat erős, 60-80 kilométer/órás szél is kísérheti, egyébként főleg a Dunántúlon és az ország északkeleti részén lesz erős az északi, északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet péntekre virradóan 13, 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 25, 31 fok között alakul.

Forrás: OMSZ

Csapadék-előrejelzés június 2-a 22 órára...

Forrás: OMSZ

...és június 3-a 13 órára

Orvosmeteorológia

Térségünk időjárását egy nagyon gyenge, hullámzó frontálzóna alakítja. A front maga nem, de a napközben sokfelé kialakuló záporok, zivatarok annál inkább befolyásolják szervezetünket. Az időjárás hatásait sokkal jobban megérzik az idősebbek, és az esetleges betegség következtében legyengült szervezetű emberek. A déli órák tájékán érkező ólmos fáradtságérzetet, aluszékonyságot nyugodtan tulajdoníthatjuk az időjárásnak. Pihenjünk többet, ne terheljük túl szervezetünket, fogyasszunk több folyadékot és együnk sok, vitamindús gyümölcsöt.

Európa időjárása

Kontinensünk északnyugati térségében ciklon örvénylik, amelynek hatására Izlandon, valamint a Skandináv-félsziget nagy részén gyakran erősen felhős az ég, és szórványosan fordul elő eső, záporeső. Változékony az idő Délnyugat-Európában a Földközi-tenger nyugati medencéjében elhelyezkedő ciklon miatt. Arrafelé gyakran erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet, és záporok, zivatarok alakulnak ki, néhol felhőszakadás is előfordul.

Ugyanakkor a Brit-szigetektől a Skandináv-félsziget déli részén át egészen a Kelet-európai-síkságig anticiklon húzódik. Területén általában kevés a felhő, sokat süt a nap, de az anticiklon délkeleti peremén többször erősen gomolyfelhős az ég, és itt is záporok, zivatarok fordulnak elő. A legmagasabb nappali hőmérséklet szárazföldünk nyugati és északi vidékein többnyire 14, 22 fok között alakul. A keleti tájakon nyári idő van, a csúcshőmérséklet általában 25 és 32 fok között változik.