Áramtermelő diszkógömbbé változtatnák a Holdat

Vágólapra másolva!
A Föld teljes energiaigényét fedezni lehetne a Holdra telepített napelemekkel egy japán terv szerint. A szünetmentesen üzemelő, óriási naperőmű akár 13 ezer terawatt energiát is képes volna előállítani, amit aztán lézersugárral vagy mikrohullám révén továbbítana a Földre.
Vágólapra másolva!

A japán Simizu építővállat Luna Ring, azaz Holdgyűrű elnevezésű projektjével végre kiküszöbölhetővé válna a naperőművek eddigi legnagyobb hátránya, nevezetesen a borult égbolt vagy éjszakai sötétség miatti termeléskiesés. A Hold egyenlítőjére telepített, 11 ezer kilométer hosszú és 400 kilométer széles napelemrendszer ugyanis állandó teljesítményt nyújthat - állítja a vállalat kutatási osztálya, ahol a terv megszületett.

Forrás: Shimizu Corporation

Látványterv a napelemgyűrűről és az energiatovábbítás mikéntjéről

A nagyszabású terv a végsőkig kihasználná az űrkorszak lehetőségeit: a napelemeket űrhajókon szerelnék össze, majd a Holdon robotok gondoznák a telepet, amelynek alapzatához a holdkőzet felhasználásával készítenék a szükséges betont és kerámiát. A terv megvalósításához űrhajósok is szükségesek - az 1969 és 1972 között lebonyolított hat holdraszállás óta jelenleg egyik űrügynökség sem tervez újabbat.

A gigászi erőmű által gyűjtött energiát 19 kilométer átmérőjű, a Földről rádiósugárral irányított antennák továbbítanák a Földön kiépített fogadóállomásokra. Az energiaátvitelre vagy lézert, vagy mikrohullámú sugárzást használnának. Jóllehet a Simizu honlapján nem lelhető fel kivitelezési határidő, nyilatkozatuk szerint minél előbb épül meg a létesítmény, annál hamarabb térhet át az emberiség a létező legtisztább energiaforrásra. A holderőmű a történelem legnagyobb közműberuházása lenne.

HKZS