Visszatér a nyár - sok napsütés lesz a héten

Vágólapra másolva!
Egyre inkább anticiklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, emiatt hétfő estig egyre szárazabb és melegebb levegő érkezik Magyarország fölé. Erősödik a nappali felmelegedés. Az ország nagy részén csapadék nem lesz hétfőn.
Vágólapra másolva!

Túlnyomóan derült, napos idő várható hétfőn, csak kevés gomolyfelhő képződik. Az ország nagy részén csapadék nem lesz, legfeljebb késő délután a Tiszántúlra sodródhat be egy-egy zápor, zivatar. Többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, csupán északnyugaton élénkül meg a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 30 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Front nincs térségünkben. A hűvös, sőt helyenként hideg éjszakát nyáriasan meleg nappal követi. A nagy napi hőmérsékletingás nemcsak a betegeket, de az egészséges embereket is megviselheti. A déli, délutáni órákban erős lesz az ultraibolya sugárzás, emiatt a hosszabb ideig szabadban tartózkodóknak sapka, kalap, fejkendő használata mindenképpen javasolható. A meleg időben fokozott a szervezet vízigénye.

Meleg van egész Kelet-Európában

Észak-Európa felett többközéppontú ciklon található, amelynek frontálzónái mentén erősen felhős vagy borult az ég, többfelé fordul elő eső, zápor, helyenként zivatar.

A kontinens középső és keleti vidékén - ahol még egy gyengülő hidegfront húzódik - egyre inkább anticiklon hatása érvényesül. A hőmérséklet csúcsértéke a Skandináv-félszigeten, a Brit-szigeteken 10, 18 fok között változik. Kelet-Európában és a Mediterráneumban a délutáni órákra általában 20, 27 fok közé melegszik fel a levegő, sőt Spanyolországban 28, 32 fok is előfordul.