Zivatarok tarkítják a nyárias időt

Vágólapra másolva!
Egyre melegebb, de már nedvesebb levegő áramlik kedd estig a Kárpát-medence fölé. Nyárias idő lesz, záporokkal, zivatarokkal tarkítva, a nappali felmelegedés meghaladja a 30 Celsius-fokot.
Vágólapra másolva!

Hétfőn késő délután és este csak a Tiszántúlon lehet több a gomolyfelhő - ott egy-egy zápor, zivatar is előfordulhat. Kedden a többórás napsütés mellett már erőteljesebb lesz a nappali gomolyfelhő-képződés; szórványosan valószínű zápor, zivatar. Északnyugat-Magyarországon időnként megélénkül a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 27 és 31 fok között alakul.

Szerdán eleinte időnként, majd gyakran megnövekszik a felhőzet. Főként a nap második felében már többfelé várható zápor, zivatar. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad, majd a Dunántúlon néhol megerősödik az északnyugatira forduló szél. Zivatarok környezetében a széllökések helyenként elérhetik a 60-80 km/órát. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 12, 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22, 28 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Front nincs térségünkben, ugyanakkor egyre melegebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. A hűvös éjszakát nyáriasan meleg nappal követi. A nagy napi hőmérséklet-ingadozás nemcsak a betegeket, de az egészséges embereket is megviselheti. A déli, délutáni órákban erős, sőt átmenetileg nagyon erős lesz az ultraibolya sugárzás, emiatt a hosszabb ideig szabadban tartózkodóknak sapka, kalap, fejkendő használata mindenképp ajánlott. A meleg időben több ivóvízre van szüksége a szervezetnek, mint egyébként.

Az időjárási helyzet Európában

Anticiklon húzódik a Földközi-tenger középső medencéjétől Közép-Európán át egészen Oroszországig. Területén sok napsütés a jellemző, a hőmérséklet csúcsértéke a magasnyomás középső részén jobbára 22, 26, másutt 26, 31 fok között változik.

A Norvég-tenger feletti középponttal ciklon örvénylik, melynek frontrendszere a Skandináv-félszigeten és a Brit-szigeteken többfelé okoz esőt, záport. Arrafelé a délutáni órákban is mindössze 13, 18 fokot mérnek. Szórványosan kialakulnak záporok, zivatarok a Balkán-félszigeten, illetve egy légörvény hatására az Ibériai-félszigeten is.