Így öntötte el a szökőár a japán atomerőművet

Vágólapra másolva!
Öt méter magas, sáros, piszkos tengerár kavarog az 1-es és 2-es reaktorépületben: eddig nem látott fotókat tett közzé a súlyosan megsérült japán atomerőmű üzemeltetője arról, hogyan tört be a cunami a Fukusima Daiicsibe. A Tepco az elmúlt években ismételten alulbecsülte az erőművet fenyegető veszélyt és nem vette számításba a figyelmeztetéseket.
Vágólapra másolva!

Több mint három hónappal a március 11-i japán földrengés után hozta nyilvánosságra a fukusimai atomerőmű üzemeltetője azokat a fényképfelvételeket, amelyeken az látható, hogy a rengés miatt bekövetkezett szökőár hullámai hogyan öntik el az erőmű telephelyét és teszik tönkre a reaktorok hűtéséhez áramot biztosító vészhelyzeti dízelgenerátorokat.

Az erőmű vezetése folyamatosan azt kommunikálja, hogy a Fukusima Daiicsi katasztrófájáért a rendkívüli erősségű rengés és szökőár együttesen felelős. Amint a mentési munkálatok haladtak előre, úgy került viszont nyilvánosságra egyre több részlet arról, hogy az üzemeltető áramszolgáltató vállalat, a Tepco az elmúlt években ismételten alulbecsülte az erőművet fenyegető veszélyt és nem vette számításba a figyelmeztetéseket.

Forrás: Tepco

Forrás: Tepco

2007-ben a vállalat üzembiztonsággal foglalkozó főmérnöke és munkatársai készítették azt a tanulmányt, amelynek az volt a végkövetkeztetése, hogy a cunami-jelenség kiszámíthatatlan mivolta miatt továbbra is fennáll a lehetősége annak, hogy az erőműnél a szökőár magassága meghaladja a tervezési szintet. A kutatási jelentés nagyjából 10 százalékra becsülte annak valószínűségét, hogy ez ötven éves időtávlatban be is következik. A tanulmány tanulságait 2007 júliusában ismertették egy atomenergetikai konferencián az USA-ban, Miamiben, de a Tokyo Electric Company ennek hatására nem változtatott a biztonsági előírásain. Végül a március 11-i rengést követő, tizenöt méteres szökőár alig húsz perc alatt elöntötte az erőművet.

Forrás: Tepco

Közelít a szökőár a Fukusima Daiicsi 5-ös blokkja, a szilárd radioaktív hulladék tározója felé

Forrás: Tepco

Elsodort járművek az elöntött tározó mellett

Forrás: Tepco

Így nézett ki a radioaktív hulladékot kezelő üzemrész északi oldala a 4. emeletről (3 óra 42 perc helyi idő szerint)

Forrás: Tepco

3 óra 43 perc

Forrás: Tepco

3 óra 49 perc

Forrás: Tepco

3 óra 57 perc

Forrás: TEPCO

A Tepco hivatalos fotója az erőműről a katasztrófa előtti évből