Inkább hiszünk a becsapós időnek, mint a klímaváltozásnak

Vágólapra másolva!
Akik az átlagnál melegebb időt tapasztaltak egy adott napon, inkább hajlandók elfogadni a globális felmelegedés valóságát.
Vágólapra másolva!

Noha mind több bizonyíték támasztja alá a globális klímaváltozás tényét, a közvélemény-kutatások csak abban értenek egyet, hogy az átlagemberek vélekedése rendkívül változatos a témával kapcsolatban. Az amerikai Columbia Egyetem Környezeti Döntések Kutatóintézete (CRED) három felmérést is koordinált az Egyesült Államokban és Ausztráliában ezerkétszáz fő megkérdezésével. Az amerikai Psychological Science folyóirat 2011. áprilisi számában publikált következtetésük pedig az volt, hogy azok, akik szerint az aznapi időjárás melegebb volt, mint az átlagos, hajlamosabbak egyetérteni a fölmelegedés tényével, mint azok, akik szerint hűvösebb volt.

Mind több kutatás állítja, hogy irreleváns információkra támaszkodunk a döntéshozatalban, ahelyett, hogy a nagy egészet, a globális klímaváltozást vennénk figyelembe. Számos amerikai közvélemény-kutatás is arra az eredményre jutott, hogy ebben a politikai meggyőződés, a nem és az életkor is befolyásoló tényező. A republikánusokhoz képest a demokrata szavazók a négyfokozatú skálán másfél ponttal többre értékelték annak igazságtartalmát, hogy az emberi tevékenység okozza a globális klímaváltozást. Ugyanez volt jellemző a nőkre és a fiatalabb válaszadókra. Egyébként az alacsony iskolai végzettségűek és a politikailag nem elkötelezett polgárok állásfoglalása volt a legingatagabb.

Az érzékelt hőfok a megkérdezettek harmadánál erősebb volt a politikai meggyőződésnél, de a nemek esetében már hatszoros fölénnyel döntött a válaszadásnál. Sőt, egy megjelenés előtt álló kutatásban a szobai hőmérséklet manipulálásával tesztelték az alanyokat - a fentiek fényében sejthető már, hogy az időjáráséhoz hasonló eredmény született. A felméréseket a New York-i Egyetem, a Temple Egyetem, a Chicagói Egyetem és a kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói végezték.

Azt is megvizsgálták, hogyan befolyásolja az adakozó kedvet az időjárás. Nem meglepő, hogy akik szerint melegedik a klíma, azok a lehetséges 8 dollárból fejenként átlagosan 2 dollárt ajánlottak fel a Clean Air-Cool Planet környezetvédő szervezetnek. Ám azok, akik szerint hűvösebb van, mindössze 48 centtel támogatták a kutatásokat.

Elfújja a szél a meggyőződést? Ye Li nem tartja kizártnak, az időjárás miatt jutott arra a következtetésre néhány közelmúltbeli közvélemény-kutatás, hogy csökken az átlagemberek bizalma az éghajlatkutatásban. És hiába kellene ennek manapság kiemelt figyelmet élveznie, az Egyesült Államokban jövő novemberben tartandó elnökválasztásokon a szezonra jellemző fagyos időjárás a republikánusok álláspontját erősítheti - márpedig ők nem tulajdonítanak akkora jelentőséget a klímaváltozásnak.

Hiver't-Klokner Zsuzsanna