Némi napsütés - felszakadozik a felhőzet

Vágólapra másolva!
Nedvesebb levegőt szállít a déli mediterrán ciklon a Kárpát-medence fölé, így az elmúlt napokénál lényegesen több a felhő. Kedd estig lényeges változás nem is várható, de felszakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt.
Vágólapra másolva!

A Dunántúl északnyugati felén folytatódik a többnyire borult idő, főként a nap első felében esővel, záporral. Az ország többi részén csapadék már nem valószínű, és hosszabb-rövidebb időre a nap is kisüt. A délkeleti, keleti szél helyenként megélénkül, zivatarok környezetében megerősödik. Az 5-15 km/h-s átlagszél mellett 20-35 km/h-s maximális széllökésre lehet számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden általában 17, 22 fok között várható, de északnyugaton csak 15 fok valószínű.

Szerdán gyakran erősen megnövekszik a felhőzet, csapadék nem valószínű. A keleti szél helyenként megélénkül, az 5-15 km/h-s átlagszél mellett 20-35 km/h-s maximális széllökésre lehet számítani. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 8 fok körül, a legmagasabb nappali hőmérséklet 22 fok körül alakul.

Orvosmeteorológia

Koncentrációzavar, vérnyomás-ingadozás, fejfájás jelentkezhet ebben az időjárási helyzetben. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

Európai időjárási helyzetkép

Magasnyomású zóna nyúlik be az Atlanti-óceán felől be a Brit-szigetek, a Skandináv-félsziget, valamint a Kelet-európai-síkság déli része fölé. Ettől az anticiklontól északnyugatra, északkeletre és délre viszont ciklonok alakítják az időjárást. Északkeleten még hózáporok fordulnak elő, ez a terület a szárazföld leghidegebb része. A mediterrán térségben zivatarok alakulnak ki, és ott 20, 24 fok közé melegszik fel a levegő. Kellemes az idő Franciaország és Németország nagy részén is, ahol szintén 20, 25 fokot mérnek.