Robotok dolgoznak a fukusimai erőmű legforróbb pontján - videó

Vágólapra másolva!
Már egy hónapja leszállították Japánba az Egyesült Államokból azokat a katasztrófaelhárításra használt robotokat, amelyeket végül a múlt hétvégén vetettek be a balesetsorozat sújtotta Fukusima Daiicsi erőműnél. A Packbotok olyan nagy sugárdózist mértek két blokkban is, amely nagyon megnehezíti, helyenként ellehetetleníti a mentésen dolgozók munkáját.
Vágólapra másolva!

A Packbot nevű berendezéseket az 1-es, a 2-es és a 3-as blokknál használták. Korábban a túl erős sugárzás és a magas hő miatt nem lehetett alkalmazni őket. Az erőmű üzemeltetője, a Tepco a 2-es blokknál mért sugárzási adatokat nem hozta nyilvánosságra, azonban a robotok a másik két blokknál akkora sugárterhelést mértek, amely miatt a munkások nem mehettek az épületek bizonyos részeibe.

A 1-es blokkban a Packbotok műszerei 10-29 millisievert/órás, a 3-asban 28-50 mSv/órás sugárterhelést rögzítettek. A japán nukleáris hatóságok korábban évi 250 mSv-re emelték azt a dózismennyiséget, amely a mentésen dolgozókat érheti (az egyes dózisok hatását ezen az infografikán mutatjuk be). A robotok mérte adatokat a Tepco annak meghatározására használja, hogy a reaktorépületek mely részei kevésbé veszélyesek a dolgozók számára.

Az erőműnél a sugárterhelés ismét a 2-es blokk egyik víztartályában volt a legmagasabb, de erősen sugárszennyezett víz máshol is előfordult az erőműben. Az üzemeltető megerősítette: az 1-3.-as blokkok üzemanyagkazettái megolvadtak, amiután a pótgenerátorok kiesése miatt megszűnt a hűtés a földrengés miatt automatikusan leállított reaktorokban. A "részleges zónaolvadásnak" nevezett balesetet a szakértők már korábban is nagyon valószínűnek tartották.

Forrás: TEPCO
Forrás: TEPCO

Ajtót nyit a Packbot

Az üzemeltető bejelentése - és a folyamatos radioaktív szennyezésről érkező hírek - azt erősíti meg, hogy még hosszú ideig eltart, amíg az erőmű biztonságos lesz. A japán hatóságok eközben teljesen ki akarják üríteni az erőmű körüli húsz kilométeres zónát, ahol körülbelül 78 ezren éltek az atomkatasztrófa előtt, ugyanis a kilakoltatás ellenére ottmaradtak miatt nehezebb sugárszennyezés-mentesíteni a területet.

Az erőműben használt Packbotokat az amerikai hadsereg robbanóanyag eltakarítására alkalmazza Afganisztánban (és korábban Irakban is). A robotok kamerákkal, sugárzás- és páratartalom-mérővel vannak felszerelve, továbbá az ajtót is ki tudják nyitni maguknak - feltéve, hogy nincs bezárva. A 10,9 kilós Packbotok 13,6 kilós súly tudnak felemelni, és el tudják szállítani a veszélyes anyagokat. Megbirkóznak a lépcsővel és a 60 fokos emelkedővel is. Maximálisan 9,3 km/órás sebességgel tudnak haladni.

Alapesetben a robotok távvezérlése rádióirányítással működik, azonban az amerikai gyártó, az iRobot a fukusimai erős sugárterhelés miatt inkább száloptikával szerelte fel őket. A Packbotokon kívül a romok eltakarítására egy távirányítású markológépet és egy szállítójárművet is használnak az erőműnél, már négy konténerre való törmeléket gyűjtöttek be. Továbbá egy automata helikopter videófelvételeket készít a megsérült reaktorépületekről.

Forrás: TEPCO
Forrás: TEPCO