Milyen lesz a húsvéti időjárás?

Vágólapra másolva!
Sok napsütés lesz a húsvéti hosszú hétvégén, 24 fokig melegszik a levegő, zápor alig valószínű. Térségünk időjárásában  lényeges változás nem valószínű a következő napokban. Érdemes kihasználni az egyre hosszabb nappalokat, a kellemes, enyhe, fronthatásoktól mentes tavaszt.
Vágólapra másolva!

Ez a hét igazán kellemes tavaszi idővel kezdődött: fájhatott a szívük, akik az iskolában, illetve a munkahelyükön csak az ablakon át nézték a ragyogó napsütést, amely hazánk döntő részén általában 9-13 órán át tartott. Főleg a délutáni órákban megjelentek ugyan a gomolyfelhők, terjeszkedtek is, de viszonylag alacsony volt a tetejük, sehol sem tornyosultak olyan magasra, hogy eleredt volna a záporeső.

A szél is csak helyenként élénkült meg, illetve az északkeleti tájakon voltak néhol időnként erősebb széllökések északkeleti irányból. Hajnalonként a fagyzugos részeken néhol még 0 fok alá süllyedt a hőmérséklet. A hőmérsékleti maximum napról napra magasabban alakult, egyre többfelé lépte át a 20 fokot a csúcsérték. (Egyébként az ilyentájt jellemző délutáni hőmérséklet 17 fok körül van.) Ezt a csendes, eseménytelen időjárást egy anticiklonnak köszönhetjük, amely napok óta a szárazföld belseje felett helyezkedik el. A légköri frontok a kontinens peremvidékein vonultak.

Zápor csak hétfőn lehet

Szombaton a több órás napsütés mellett főleg északkeleten valószínű erőteljesebb gomolyfelhő képződés, ott, illetve a Dunántúli-középhegységben délutántól egy-egy rövid ideig tartó zápor is kialakulhat. Északnyugaton több helyütt megélénkül, néhol megerősödik a déli, délkeleti szél. A hajnali 4, 11 fokról általában 22, 26 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Húsvét vasárnap az északi országrészben gyakrabban lesz felhős az égbolt, délen még több napsütésre lehet számítani. Északon több helyütt, máshol elszórtan fordul elő záporeső,zivatar. A délkeleti szél időnként megélénkül, zivatar környezetében meg is erősödhet. Hajnalban 5, 12 fokot olvashatnak le a hőmérőkről. Délután általában 19, 24 fok között valószínű a hőmérséklet.

Húsvét hétfőn gyakrabban megnövekszik a felhőzet, főleg délen, délkeleten számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra. Északon több helyen, a déli tájakon szórványosan várható záporeső, amelyet néhol dörgés, villámlás és átmeneti szélerősödés kísérhet. Hajnalban általában 8, 13, a legmelegebb délutáni órákban pedig 17, 22 fokot mérhetnek.

Kánikula volt a húszas években április végén

1926-ban április 25-én Debrecenben 33,6 fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. 1988-ban pedig ezen a napon hajnalban Szokolyán -5,8 fokot regisztráltak. A következő napok során ilyen szélsőségek nem fordulnak elő. A minimumhőmérséklet nagyjából a sokévi átlagnak megfelelően, a maximum 3-5 fokkal az ilyenkor szokásos felett várható.

A következő napokban front nem veszi igénybe szervezetünket. Fejfájásnak, más panaszoknak valószínűleg nem meteorológiai okai lesznek. Az egyre hosszabb nappalokat, a kellemes, enyhe tavaszi időt érdemes kihasználni. Szükségünk van a D-vitaminra, tartózkodjunk minél többet a szabadban, a napon, de vegyük figyelembe, hogy ilyenkor már egyre nagyobb az ultraibolya sugárzás. A túlzásba vitt napozás pedig káros is lehet. A következő napokban kissé enyhébbek lesznek az éjszakák, de kezdetben viszonylag nagy a napi hőingadozás, ajánlott a réteges öltözködés.

Kedvező lesz az időjárás a szabadtéri programokhoz, sétához, kiránduláshoz, kertészkedéshez. Bár még nem tűntek el mindenhol teljesen a belvízfoltok, és az alsóbb talajrétegekben még van víztartalék, de a felső 20 cm-es talajréteg már hazánk legnagyobb részén kiszáradt: a talajnedvesség a réteg hasznos vízkészletének általában csupán 30-50 százaléka.

Ahol lehet, érdemes locsolni az elvetett magvakat, kiültetett palántákat. Szerencsére a fagyveszély péntektől mindenütt megszűnik, legalábbis a következő egy-másfél hetes periódus során igen kicsi az esélye.

Csak a nyugatra utazóknak kell esőtől tartaniuk

Térségünk időjárásában lényeges változás nem valószínű a következő 24-36 órában. A Kárpát-medence időjárásár meghatározó anticiklon középpontja tőlünk északra, északkeletre helyezkedik majd el. Ciklon található Izland közelében, valamint a Kelet-európai-síkság északi része fölött, emiatt arrafelé erősen felhős vagy borult az ég, és több helyen esik az eső, záporeső. A Földközi-tenger nyugati medencéjében sekély ciklon okoz változékony, többször felhős időt, záporokkal, zivatarokkal.

A Délnyugat-Európa feletti ciklon erősödni fog, illetve nagyobb területet hódít meg. Akik a hosszú hétvégén nyugat, délnyugat felé veszik az irányt, változékonyabb időre készülhetnek. Nem árt, ha náluk van az esernyő vagy az esőkabát, hidegtől azonban nem kell tartaniuk. A már említett anticiklon peremén főként a Kárpát-medence északi, északkeleti vidékei felett a hétvégén egyre nedvesebb, labilisabb lesz a levegő, emiatt egyre nő a záporok kialakulásának esélye.

Áprilisról azt tartják, hogy bolond, szeszélyes, kiszámíthatatlan. Nem is sok a jeles nap ebben a hónapban, Szent György napja, április 24-e ugyanakkor Európa sok országában jelentős tavaszkezdő dátumnak számít: ha ezen a napon akkora a vetés, hogy a holló vagy varjú elbújhat benne, úgy jó lesz a termés.