Itt a világ legnagyobb akkumulátora - videó

Vágólapra másolva!
Teljes mértékben megújuló energiaforrásokra áll át az Azori-szigetcsoport második legkisebb tagja, Graciosa. A szélturbinák és a napelemek termelte áramot a világ legnagyobb akkumulátorában tárolják, hogy egyenletes szolgáltatást lehessen biztosítani a sziget 4500 lakosának.
Vágólapra másolva!

Önmagában nem lenne olyan érdekes, ha egy 4500 fős közösség teljes áramigényét megújuló energiaforrásokból, pontosabban szél- és napenergiából fedeznék. Mivel a napelemek és a szélturbinák nem egyenletesen termelnek, valahogyan meg kell oldani a villanyáram tárolását. Ezért a világ legnagyobb akkumulátorát telepíti egy német cég Graciosa szigetére, az Azori-szigetcsoport második legkisebb tagjára. A sziget teljes egészében megújuló energiaforrásokra áll át. A vállalat, a Younicos közlése szerint az akkumulátor tizenöt évig működőképes marad.

A cég alapítója, Clemens Triebel elmondta: nem a nagy, akár egy egész országot ellátó erőműveké a jövő, hanem a decentralizációé, vagyis ha minden háztartás vagy épület maga termeli meg a szükséges áramot.