Némi felhősödés zavarja a napsütést

Vágólapra másolva!
Nem várható változás szerda estig a Kárpát-medence időjárásában, továbbra is döntően az anticiklon hatása érvényesül. Emiatt sok napsütésre és száraz, frontmentes időre számíthatunk, ám kedden időnként megnövekszik a felhőzet. Csapadék szerdán sem valószínű.
Vágólapra másolva!

A sok napsütés mellett időnként megnövekszik a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad, az 5-10 km/h-s átlagszél mellett 15-25 km/h-s maximális széllökésre lehet számítani. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 7 fok körül, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 fok körül alakul.

Szerdán is nagyrészt napos időre lehet számítani, csapadék nem valószínű. Az északkeleti szél többnyire mérsékelt marad, az 5-10 km/h-s átlagszél mellett 20-30 km/h-s maximális széllökésre lehet számítani. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 7 fok körül, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 fok körül alakul.

Orvosmeteorológia

Az anticiklon hatására folytatódik a frontmentes időjárás. Hajnalonként érdemes rétegesebben öltözködni, napközben viszont töltsünk el minél több időt a szabadban. A napsütés és a kellemes hőmérséklet jótékony hatást gyakorol közérzetünkre, javíthatja a kedélyállapotot is.

Európai időjárási helyzetkép

Észak-déli tengellyel magasnyomás húzódik a kontinens középső területei felett, amelynek hatására többnyire kevés a felhő, száraz az idő. Ezt az anticiklont ugyanakkor ciklonok veszik körül; így Nyugat-Európa partvidéke mentén, valamint Északkelet- és Délkelet-Európa felett is egy-egy ciklon örvénylik, arrafelé többször erősen felhős az ég, és záporok is előfordulnak. A hőmérséklet szempontjából viszonylag egységes képet mutat a szárazföld, a Skandináv-félsziget és a kontinens legészakkeletibb vidékei kivételével 17 és 24 fok között alakul a délutáni órák hőmérséklete. Északon, északkeleten viszont csupán 5, 10 fok közötti értékeket mérnek.