Sok napsütéssel indul a hét

Vágólapra másolva!
Egyre szárazabb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé északkelet felől hétfő estig. Sok napsütés lesz, de a erősebben megnövekvő  gomolyfelhőzet miatt néhol kisebb zápor is lehet. Nyugodt a légkör, nem terhelik fronthatások az arra érzékenyeket.
Vágólapra másolva!

A sok napsütés mellett hétfőn erősebben is megnövekszik a gomolyfelhőzet, emiatt néhol lehet kisebb zápor. Az északkeleti szél az Alföldön napközben megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +4 fok között alakul, de a fagyzugos helyeken ennél hidegebb, a magasabban fekvő helyeken pedig kissé melegebb lesz (a fagyzugok kialakulásáról itt olvashat). A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 18, 19 fok körül várható.

Orvosmeteorológia

Az elmúlt napok szeles, gyakran csapadékos időjárása után a mostani, nyugodtabb légkör lehetőséget ad szervezetünknek a regenerálódásra, a feltöltődésre. Ehhez - a lehetőségekhez mérten - érdemes tudatosan is hozzájárulni a szabadban, friss levegőn végzett testmozgással, pihenéssel.

Európai meteorológiai helyzetkép

Az időjárási frontok, ciklonok messze elkerülik a kontinens középső területeit, jobbára a 60. szélességi körtől északra vonulnak. Így Skandináviában borult, csapadékos és kevéssé felhős, csapadékmentes területek és időszakok váltják egymást. Ugyanakkor a Földközi-tenger keleti medencéjében mediterrán ciklon örvénylik, hatására Dél-Olaszországban, Máltán, valamint a Balkán-félszigeten sok a felhő, záporok, zivatarok teszik változékonnyá az időt.

A Brit-szigetektől egészen a Fekete-tengerig magasnyomású zóna húzódik, itt általában kevés, de az anticiklon északi részén sok a felhő. Európa északi és keleti vidékein még 10 fok alatt alakul a csúcshőmérséklet, másutt 10, 17 fok a jellemző érték. Ennél melegebb - 18, 25 fok - csupán a Földközi-tenger térségében van, sőt az Ibériai-félsziget déli részén 27, 28 fok is előfordul.