Sok napsütés a hétvégén, de nagy meleg nem lesz

Vágólapra másolva!
Frontmentes lesz a hétvége: hideg éjszakák után egyre enyhébb nappalok következnek, sok napsütéssel. A hőmérséklet fokozatosan emelkedik, de a húsz fokot még a legmelegebb tájakon sem éri el, és fagyzugos helyeken elfagyhatnak a palánták. Kiadós csapadékra és erős széllökésekre nem kell számítani.
Vágólapra másolva!

A hét első napjaiban egy északnyugat felől közeledő hidegfront előtt még enyhe levegő érkezett fölénk. A több-kevesebb napsütés mellett voltak erősebben felhős időszakok is, főleg keleten fordult elő eső, zápor. Az északkeleti területek kivételével 15 fok fölé emelkedett a hőmérséklet délutánonként, sőt kedden többfelé a 20 fokot is meghaladta.

A szerdára virradó éjszaka átvonult hidegfrontot többfelé kísérte zápor, néhol zivatar. Sokfelé megerősödött az északnyugati szél, a Dunántúlon és a középső országrészben viharos lökések is voltak. A front mögött az enyhe, tavaszi idő után 6, 8 fokkal hidegebb, nedves levegő érkezett fölénk a hét közepétől. Helyenként egész nap 10 fok alatt maradt a hőmérséklet, csak elvétve haladta meg a 14 fokot.

A hét végén a környező országok időjárását is egyre inkább egy erősödő anticiklon határozza meg. Nagyobb változást, kiadós csapadékot, erős széllökéseket okozó front tehát nem várható kontinensünk középső területein, egyre több napsütésre, erősödő nappali felmelegedésre van kilátás a következő napokban.

Felmelegszik az idő a hétvégén

Egyre inkább anticiklon határozza meg térségünk időjárását. Északkelet felől szárazabb levegő érkezik, a légkör magasabb szintjein történő melegedés a talaj közelében is egyre inkább érezteti hatását. A hét végén a nappali gomolyfelhő-képződés mellett sok napsütés várható. Eleinte még futó záporok kialakulhatnak, majd később már csapadék nem valószínű.

Az ország nagy részén - főként a Tiszántúlon és a délnyugati tájakon - gyakran megélénkülő északkeleti szelet néhol erős lökések is kísérhetik. A hőmérséklet hajnalban 0, +6 fok között valószínű, de a fagyzugos helyeken gyenge fagyra is számítani lehet. Délután 17, 18 fok köré melegszik a levegő. A hét utolsó napján az északkeleti szél inkább csak a Dél-Dunántúlon élénkül meg időnként.

Fokozatosan gyengülnek az időjárás élettani hatásai. Kezdetben a légköri változásokra fokozottan érzékeny szervezetűeknél még előfordulhatnak a hidegfrontokkal együtt járó tünetek, náluk az esetleges fejfájásnak, vérnyomás-ingadozásnak légköri okai is lehetnek. Később egyre inkább egy anticiklon hatása érvényesül az időjárás alakulásában: front nem várható, az alapvetően napos, tavaszi idő kedvezően hat a közérzetre.

Forrás: AFP

Bár hidegek lesznek az éjszakák a hétvégén, napközben egyre enyhébb, alapvetően napos időre van kilátás. A szabadtéri programokat tartós, kiadós eső tehát sehol sem akadályozza, jelentéktelen zápor is csak kevés helyen zavarhatja meg. Egyebek mellett kiránduláshoz, kertészkedéshez, kerékpártúrához szinte ideálisak lesznek az időjárási feltételek. A szabadban történő tűzgyújtás azonban továbbra sem veszélytelen, az előző napok záporai nem mindenütt mérsékelték a szárazságot.

Az éjszakák pár fokkal hidegebbek, a nappalok ugyanakkor kissé enyhébbek lesznek az átlagosnál, nagyobb szélsőségektől semmiképpen nem kell tartanunk a következő napokban. Az 1987. április 17-én, Pécsett mért 28,6 fok volt legmagasabb, míg a 2010. április 15-én Zabaron mért -7,9 fok a legalacsonyabb hőmérséklet, amit ebben az időszakban mértek Magyarországon.

Zabar a leginkább fagyzugos magyarországi település

Ilyenkor, késő tavasszal, derült, szélcsendes éjszakákon gyakran előfordul, hogy kis területen belül nagy hőmérsékleti különbségek alakulnak ki. Az időjárás-jelentésekben gyakori fordulat ezekben a helyzetekben a "fagyzugokra" történő utalás. A magyarázat viszonylag egyszerű: az a fizikai ok van a háttérben, hogy a meleg levegőnél nagyobb fajsúlyú, hideg levegő az adott terület legmélyebben fekvő, úgynevezett "lefolyástalan" részét foglalja el.

Így fordulhat elő például, hogy a frissen kiültetett palánták elfagynak a kert egy néhány méterrel mélyebb, magasabb területekkel körülvett részében, míg másutt károsodás nélkül vészelik át a hideg éjszakát. A jelenség nagyobb léptékben is megfigyelhető: dombokkal, hegyekkel körülzárt helyen lévő meteorológiai állomásokon szélcsendes, derült éjszakákon több fokkal alacsonyabb hőmérsékletet mutathatnak a hőmérők, mint akár a legközelebbi, más adottságú mérőhelyeken.

Jó példa erre a Nógrád megye északkeleti részén elhelyezkedő Zabar telepen működő meteorológiai állomás. Gyakran itt mérik a legalacsonyabb hőmérsékletet az egész országban, és olyan helyzetekben is lehet fagy, amikor a legtöbb helyen fagymentes az éjszaka. Ez a helyzet a mostani hétvégén is nagyon valószínűnek tűnik.