Szélcsatorna alakult ki Európa fölött

Vágólapra másolva!
Többnyire derült, napos idő lesz a hét első napján délelőtt. A déli óráktól viszont észak felől erősen megnövekszik a felhőzet, beborul az ég, de estig csapadék nem valószínű. Az időjárás most a melegfrontra érzékenyeket viseli meg, többen ingerlékenyebben, sértődékenyebbek lesznek ilyenkor, hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet.
Vágólapra másolva!

A gyakran megerősödő északi, északnyugati szelet több helyen viharos lökések kísérik. Éjszakától fokozatosan mérséklődik ugyan a légmozgás, de a Dunántúlon még hétfő délelőtt is lehetnek erős széllökések - közölte az [origo]-val az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0, +5 fok között, északkeleten, illetve a Duna-Tisza-köze szélcsendes helyein 0 fok alatt, délnyugaton, nyugaton 5 fok felett alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 14, 19, keleten, északkeleten 12, 14 fok között alakul.

Több az öngyilkosság melegfront idején

A melegfrontérzékenyek szervezetére gyakorolhat hatást a légkör április 11-től. Ez fejfájást, fáradtságérzetet, álmatlanságot okozhat. A melegfront hatására az érzelmi és értelmi egyensúlyunk könnyen kibillenhet megszokott állapotából, ezért ingerlékenység, sértődékenység többeknél tapasztalható. Érzelmi egyensúlyzavarokra utal az a tény, hogy míg egyrészt sokan extrovertáltabbá válnak, másrészt melegfronthoz köthető a suicid eseményekben tapasztalható emelkedés is.

Hamarabb elfáradhat, kifáradhat a szervezet, ezáltal a teljesítőképességben is egyfajta csökkenés tapasztalható mind a munkában, mind pedig a járművezetésben. A keringésre is hatással van az időjárás: gyorsabbá válik a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (orr-, gyomor-, agyvérzés), és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások. Gyakoribbá válhatnak a lázas állapotok, illetve a gyulladásos és fertőző betegségek fellépése. Étvágytalanság is jelentkezhet.

Kedden kezdetben többnyire kevés felhő várható, majd észak felől erősen megnövekszik a felhőzet. A délutáni, esti óráktól főleg északkeleten, keleten helyenként elered az eső, záporeső. Az északi, északnyugati szelet eleinte főként a Dunántúlon többfelé erős, néhol időnként még viharos lökések kísérhetik, majd mindenütt mérséklődik a légmozgás. A hőmérséklet délután általában 14, 19, keleten, északkeleten 12, 14 fok között alakul. Késő este 7, 13 fok valószínű.

Időjárási helyzetkép Európában

Hétfő estig a Kárpát-medence fölé kezdetben hideg és száraz, később egyre inkább nedves és meleg levegő áramlik, folytatódik a napos idő, hétfő délutánra viszont mindenhol befelhősödik. Markáns ciklon örvénylik a Kelet-európai-síkság felett, Nyugat-Európa felett pedig anticiklon helyezkedik el. Ezek közös áramlási rendszerében észak felől hideg levegő áramlik be kontinensünk középső és keleti része fölé. Ebben a szélcsatornában gyakoriak a viharos széllökések.

A ciklon területén Finnországban, Oroszországban, Belorussziában, Ukrajnában erősen felhős az ég, több helyen fordul elő zápor, hózápor, a csúcshőmérséklet pedig kevéssel 0 fok felett alakul. Kissé nyugatabbra, Lengyelországban és Skandináviában a 10 fokot is megközelíti a hőmérséklet a délutáni órákban. Ezzel szemben kontinensünk nyugati részén csendes, eseménytelen az időjárás. Sokat süt a nap, csak az Atlanti-óceán partvidékén van felhő, csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 16 és 23 fok között alakul. Spanyolországban már tombol a kánikula, ott 30, 35 fokot is mérnek.