Egy banán elfogyasztásától Csernobilig: sugárdózisok egy látványos infografikán

Vágólapra másolva!
A csernobili robbanás után tíz perccel 50-szer olyan erős sugárzást mértek, mint amennyi előfordult abban a vízben, ami valószínűleg a Fukusima Daiicsi erőmű 2-es reaktorából folyt ki. Egymillió mikrosievert már átmeneti sugárbetegséget okoz, hányingerrel és hányással, és növeli a rák kialakulásának kockázatát. Infografikán mutatjuk be, mekkora a halálos és a többszörösen halálos dózis.
Vágólapra másolva!

Az egy embert érő sugárzás mennyiségét sievertben mérjük (az SI-mértékegységet Rolf Sievert svéd orvosi fizikusról nevezték el). A sievert kiszámításakor figyelembe veszik a sugárzás típusát és a besugárzott testszövetek milyenségét.

Az emberi test biztonságosan nyeli el mindennap a háttérsugárzásból származó, alacsony dózist - ennek túlnyomó része természetes forrásokból és gyógyászati berendezésekből (például röntgengépből) származik. Amikor valakit sugárzás ér, az erősség mellett fontos szempont az időtartam is. Ugyanaz a dózis sokkal súlyosabb egészségkárosodást okozhat egy óra alatt, mint egy egész év alatt, elosztva. Az emberi test jobban elviseli a hosszan tartó, alacsonyabb sugárzást, mint a hirtelen és nagy dózist, azonban az alacsony dózisok is növelik idővel a rák kialakulásának kockázatát. Az explainer.net ábrájával a jellemző dózisokat mutatjuk be, összevetve a békés célú atomenergia-felhasználás legnagyobb baleseteiből származó sugárzási szintekkel, köztük a fukusimaival is. Kattintson a képre a nagy méretért!

Forrás: NYU Studio 2.0
Forrás: NYU Studio 2.0