Miért ilyen bolond a hétvégi időjárás?

Vágólapra másolva!
Szeles, és a napsütés ellenére a korábbinál több fokkal hűvösebb hétvégénk van. Szombatra virradóra újabb hidegfront érkezik, még a péntekieknél is erősebb széllökésekre kell számítani. Választ adunk arra is, miért ennyire változékony az áprilisi időjárás.
Vágólapra másolva!

Ez a hét fronttal kezdődött, ugyanis már hétfőn délután elért bennünket egy hidegfront nyugat felől, méghozzá viharos széllökésekkel, záporokkal, itt-ott zivatarral. A nyáriasan meleg után a front hatására keddre 6, 7 fokkal visszaesett a hőmérséklet.

Csapadék is hullott, bár meglehetősen egyenetlen eloszlásban, ugyanis míg Kékestetőn és Szentgotthárdon 15 milliméter eső esett, addig a főváros környékén az 1 mm-t is alig haladta meg a mennyisége. Ezt követően, szerdán már ismét egy anticiklon és a peremén érkező melegebb levegő határozta meg időjárásunkat.

Nagy különbségek lesznek az előttünk álló pár nap során a környező országok időjárását illetően. Akik nyugat felé utaznak, egyre melegebb, napsütéses időt tapasztalnak majd, Nyugat-Európában 20 fok körüli délutáni hőmérséklettel. Ezzel szemben a Kárpát-medence nagy részén és attól keletre, északkeletre jóval hűvösebb lesz. A kifejezetten szeles, változékony időben a hőmérséklet, például Lengyelország keleti vidékein vagy Ukrajnában a 10 Celsius-fokot sem éri el, és éjjelente fagyni fog.

Ismét egy hidegfront szombatra

Most kifejezetten aktuálisak a következő szólásmondások: áprilisról azt tartják, hogy bolond, szeszélyes, változékony, kiszámíthatatlan. Utóbbi persze a meteorológia fejlődésével már nem feltétlenül állja meg a helyét. Ha áprilisban dörög, azaz zivatarok vannak, akkor nedves év elé nézünk, ha pedig a hónap nagy része hűvös, akkor bizony az egész esztendő rossznak bizonyul. Még szerencse, hogy mindez csak "mende-monda", és nem előrejelzés.

A péntekre virradóra átvonult hidegfrontot újabb követi szombat éjszaka, ezért a szél csak átmenetileg mérséklődik valamelyest, hajnaltól ismét viharossá fokozódik, a legerősebb széllökések a magasabban fekvő helyeken néhol a 100 km/órát is elérhetik. Az ország nagy részén egyébként egyre több napsütésre számíthatunk, csak északkeleten lehet egy-egy futó zápor. A hőmérséklet napközben általában 15, 20, vasárnap már csak 13, 18 fok között alakul úgy, hogy nyugaton lesz mindvégig a melegebb. Az erős szél miatt egyelőre markáns éjszakai lehűlés nem lesz, majd hétfőre virradóra északkeleten már talajmenti fagy is valószínű.

Az időjárás vasárnapig főleg a hidegfrontra érzékenyeket terhelheti meg különösképpen. A legáltalánosabb panasz a fejfájás, migrén, illetve az álmosságérzés lehet, fokozódhatnak a reumatikus panaszok, az ízületi fájdalmak is. A gyorsan változó légköri viszonyok jelentős hangulatváltozásokat is előidézhetnek, a kelleténél ingerlékenyebbek lehetünk. A reflexidő megnyúlásával a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésnél fokozottan érdemes majd figyelni. Az erős szél hatására csökken a hőérzetünk, tehát ilyenkor a mértnél jóval alacsonyabb hőmérsékletet érzékelünk.

Miért ilyen változékony az április időjárása?

Bár nem lesz kifejezetten rossz idő, hiszen tartós esőre nem kell számítani, a fölénk érkező hidegebb levegő és a viharos szél miatt kissé kellemetlen lesz hosszú ideig a szabadban tartózkodni. Réteges öltözékkel, illetve széldzsekivel persze megoldható a kirándulás is, esernyőt legfeljebb zápor idején kell rövid időre elővenni az északkeleti, keleti megyékben.

Az előttünk álló pár nap során nyugodtan kijelenthetjük, hogy az átlagosnak megfelelő, hamisítatlan áprilisi időre van kilátás. Távol leszünk a hőmérsékleti szélső értékektől, még a legutoljára, 2009-ben mért 26 foktól is, amit Budapest belterületén mérték, vagy különösen attól a 30 fokos nyári melegtől, amit 1939-ben Szegeden regisztráltak. A leghidegebb éjszakákat az előttünk álló időszakra vonatkozóan, nem meglepő módon egy fagyzugos helyen, Zabaron jegyezték fel, ráadásul egymást követő években. 2002-ben ugyanis április 8-án, majd 2003-ban április 9-én -10 foknál alacsonyabb hőmérséklettel dőlt meg az országos hidegrekord.

Mostanában gyakran hallani az időjárás-jelentésekben, hogy "hamisítatlan, tipikus áprilisi idő várható". A meteorológusok ez alatt azt értik, hogy a Kárpát-medence felett erősödő légáramlással, gyakran vonulnak át időjárási frontok, amelyek rövid idő alatt nagy változásokat produkálnak a légkör állapotában (hőmérséklet, légnyomás, szél, nedvesség, felhőzet). Azon kívül, hogy ennek jelentős élettani hatása is van, érdemes kicsit megvilágítani a jelenség kialakulásának okát.

Az évnek ebben az időszakában a mérsékelt éghajlati övezetben egyre nagyobb területen már jelentősen felmelegedhet a levegő, többek között a nagyobb besugárzás miatt. Ugyanakkor a sarkvidéki tájakat ilyenkor még vastag hótakaró borítja, amely "hűtőszekrényként" viselkedik. Emiatt egy szűk zónában fokozódik a hőmérséklet-különbség, amely erős nyugat-keleti légáramlást hoz létre, ezen pedig ciklonok és frontok keletkeznek. Ezek egy idő után délre mozdulnak el, és így pályájuk gyakran keresztezi hazánkat is. Ebben az esetben nálunk is nagy lesz a légnyomás-különbség, amely erős légáramlást, a talaj közelében is viharos szelet kelt.

A melegfrontokat átmeneti jelentős melegedés, a hidegfrontokat pedig lehűlés követi, általában nagyobb mennyiségű csapadék nélkül, főként záporok, itt-ott zivatarok formájában. Egy idő után természetesen a felsorolt időjárási képződmények gyengítik a különbségeket, hiszen éppen azok hatására keletkeznek, tehát feladatuk a hőmérsékleti és egyéb légköri viszonyok kiegyenlítése. Ne feledjük, hogy utóbbi folyamat is csak átmeneti jellegű, a légkör mindig is "örökmozgó" marad.

Országos Meteorológiai Szolgálat