Viharos hidegfront pénteken

Vágólapra másolva!
Sokfelé viharossá fokozódik a szél csütörtök éjszakától péntek estig. Markáns hidegfront vonul át a Kárpát-medence fölött, de csak néhol alakul ki csapadék. Ezzel együtt pénteken  ismét sok napsütésre van kilátás, de nem lesz melegebb az idő 20 Celsius-foknál. )(Csapadéktérképünket az alábbi térképre kattintva találja)
Vágólapra másolva!

Észak felől többször erősen megnövekszik a felhőzet csütörtökön késő délutántól, estétől. Főként északon és keleten várható helyenként zápor, zivatar, néhol heves zivatar is kialakulhat. Pénteken az időnként megnövekvő felhőzet mellett ismét sok napsütésre van kilátás, legfeljebb északkeleten lehet egy-egy futó zápor. Zivatarok környezetében viharos széllökések lehetnek.

A nyugati, északnyugati szél csütörtökön megélénkül, helyenként megerősödik, éjszakától péntek estig sokfelé viharossá fokozódik. Zivatarok környezetében csütörtökön is lehetnek viharos széllökések. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8, 13 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire 13, 18 fok között, a nyugati határszélen 19, 20 fok körül valószínű.

Csütörtök estig még melegfronti hatással számoljanak az arra érzékenyek. Pénteken erős hidegfronti hatás várható. Fejfájás, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam, gyakoribbak lehetnek a reumatikus panaszok. Hosszabb lesz a reakcióidő.

Európai meteorológiai helyzetkép

Péntek estig a Kárpát-medence fölött markáns hidegfront vonul át, sokfelé viharossá fokozódik a szél, de csak néhol alakul ki csapadék.

A kontinens északi, északnyugati területe fölött többközéppontú ciklonrendszer helyezkedik el, emiatt Európa északi felén gyakran erősen felhős az ég, és a frontok mentén több helyen esik az eső, záporeső. Ugyanakkor anticiklon alakítja a földrész középső és déli területeinek időjárását, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően általában kevés a felhő, túlnyomóan napos az idő, de az anticiklon északkeleti peremén időnként erősebben megnövekszik a felhőzet, és ott néhol kisebb eső, zápor is előfordul

A legmagasabb nappali hőmérséklet Európa északi, északkeleti tájain 5, 11 fok között alakul. Ennél melegebb van nyugaton és délen, ahol a délutáni órákra sokfelé 18, 25 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a Pireneusi-félszigeten 26, 30 fokot is mérnek.