Vágólapra másolva!
A régészeti leletek korának megállapítására használt radiokarbon-technikával vizsgált meg egy vegyészkutató több, "zöld" címkével ellátott kézmosó folyadékot, mosó- és mosogatószert. Volt olyan termék, amelyben több volt a petrolkémiai eredetű szén, mint a növényi. Nehezíti a vizsgálódást, hogy nincs általánosan elfogadott meghatározás arra, hogy mi számít fenntartható módon termelt, természetes és megújuló alapanyagokból készült terméknek.
Vágólapra másolva!

Egyre több környezettudatos vásárló választ "zöld" termékeket, a kutatók azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy az eddig környezetbarátnak hitt termékek között előfordulnak olyanok, melyeket kőolajból állítanak elő, nem pedig növényi alapanyagokból. Az Amerikai Kémiai Társaság (ACS) konferenciáján több mint egy tucat, az USA kereskedelmi forgalmában kapható mosó- és mosogatószer, valamint kézmosók vizsgálatának eredményeit ismertette Cara A. M. Bondi.

Mivel nincs általánosan elfogadott meghatározás arra, hogy mi számít fenntartható módon termelt, természetes és megújuló alapanyagokból készült terméknek, Bondi és munkatársai egy vitathatatlan indikátort jelöltek ki: milyen eredetű a vizsgált termékekben megtalálható szén. Vagyis növényi eredetűek vagy kőolajból származnak? - tették fel a kérdést a kutatók. Megválaszolására a szakemberek a radiokarbon-technikát hívták segítségül, amely már bevált a régészeti leletek, például csontok, ruhadarabok kormeghatározásánál. A technika a szén lebomló 14-es izotópjának detektálásán alapul.

A zöld termékeken lefolytatott mérések tanúsága szerint a növényi eredetű szén aránya a kézmosókban 28-97 százalékos volt, míg a folyékony mosószerekben 28-94 százalékot találtak. A mosogatószerekben 43-95 százalékot azonosítottak. A piacon környezetbarátként pozicionált termékek átlagosan mintegy 50 százalékkal több növényi eredetű szenet tartalmaztak, mint a "zöld" jelzővel nem illetett termékek. Akadt azonban olyan termék is, amely csomagolása szerint mentes mindenféle petrolkémiai eredetű összetevőtől - magyarán nem kőolajból készült -, mégis csupán 69 százalék volt benne a növényi eredetű szén, a maradék 31 százalékot a kőolajból származó szén tette ki.

A megújuló szénforrások alkalmazására törekvő gyártók számára a radiokarbon-technika kiváló módszer lehet az alapanyagok és a késztermékek széntartalmának vizsgálatára, főként azon alapanyag- és késztermék-gyártó cégek esetében, amelyek csökkenteni akarják a petrolkémiai eredetű szén arányát a termékeikben - tette hozzá a kutató az ACS legutóbbi, országos konferenciáján az Egyesült Államokban. Cara A. M. Bondi az amerikai Seventh Generation Inc. környezetbarát tisztítószereket gyártó vállalat vegyészkutatója.